Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Δένδιας: Στο Βερολίνο το Σάββατο για την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ

Στο Βερολίνο θα βρεθεί το Σάββατο 14 Μαΐου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας θα δώσει το «παρών» στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα.

Στο άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο (Pekka Haavisto), και της Σουηδίας, Αν Λίντε (Ann Linde). Υπενθυμίζεται ότι, οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς και για την προετοιμασία της Διάσκεψης Κορυφής της Μαδρίτης (28-30.06.2022), με έμφαση στην προετοιμασία για το νέο Στρατηγικό Δόγμα.

Άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ μετά από πρόσκληση Μπέρμποκ και Στόλτενμπεγκ -Με τη συμμετοχή Δένδια

Υπενθυμίζεται ότι, η άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών που μετέχουν στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο (14 και 15 Μαΐου), έπειτα από πρόσκληση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, και του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Αντρέα Ζάσε, το ανεπίσημο πλαίσιο της συνάντησης έχει ως στόχο να διαφοροποιηθεί συνειδητά από το έως τώρα επίσημο πλαίσιο και, όπως επισήμανε, έχουν μεταξύ άλλων προβλεφθεί πολύ μικρότερα, εμπιστευτικού χαρακτήρα σχήματα για απευθείας συνομιλίες. «Το ανεπίσημο πλαίσιο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τον στόχο της ενίσχυσης της πολιτικής διάστασης και των πολιτικών διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ», τόνισε η κυρία Ζάσε.

Ήδη από την Πέμπτη (12/5) και μέχρι το Σάββατο (14/5), η Αναλένα Μπέρμποκ θα προεδρεύσει του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G7, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βαϊσενχάους του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στα παράλια της Βαλτικής Θάλασσας.

Κεντρικό θέμα των συνομιλιών θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και σε αυτό το πλαίσιο έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.


Πηγή