Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δίκτυο Β40: Η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία από την Κωνσταντινούπολη -Όσα συζήτησαν Μπακογιάννης και Ιμάμογλου

Ο Δήμος της Αθήνας ανέλαβε το τιμόνι του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων για το 2023, με τον Κώστα Μπακογιάννη να υποδέχεται τον φίλο και προκάτοχό του στην προεδρία, δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι δύο δήμαρχοι, έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια μία ισχυρή «γέφυρα» φιλίας και συνεργασίας, και αυτό φάνηκε στη κοινή τους εμφάνιση στο κέντρο της Αθήνας όπου ήπιαν καφέ με θέα την Ακρόπολη.

Με μία ιδιαιτερα συμβολική επίσκεψη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, δόθηκε η έναρξη στη Σύνοδο.

Με έμφαση στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε ότι η επανανένωσή τους στην Αθήνα αποτελεί ενίσχυση της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας: «Η δημοκρατία αποτελεί κοινή επιλογή. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει ως σύμβολό της τον Παρθενώνα», τόνισε ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να στρέψουν το βλέμμα τους προς το Μνημείο-σύμβολο της πόλης, «που σήμερα μας ατενίζει πληγωμένος και υπογραμμίζει την αποτυχία να προστατευθεί η ακεραιότητα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, η επανένωση των γλυπτών δεν αποτελεί ελληνοβρετανική υπόθεση, ούτε αφορά τις διακρατικές σχέσεις, αλλά αποτελεί ένα μείζον παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται πρωτίστως με το πώς οι λαοί αντιμετωπίζουν και προσλαμβάνουν έννοιες όπως ο Πολιτισμός της Δύσης κι η Ιστορία.

Δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης – Κοινό όραμα με Ιμάμογλου

Στο δείπνο που παρατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος se 69 δημάρχους από 73 πόλεις από 10 χώρες των Βαλκανίων, αναφέρθηκε στο κοινό όραμα που μοιράζεται με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι δύο δήμαρχοι βρίσκονται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας για να ιδρυθεί το Δίκτυο Β40 στη ζώνη των Βαλκανίων.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε πως 73 πόλεις από 10 χώρες «στέκουν η μία στο πλευρό της άλλης, ενωμένες σα γροθιά και δίνοντας το παράδειγμα και μία δυναμική απάντηση ενάντια στον κατακερματισμό, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη». Αυτό, τόνισε Δήμαρχος Αθηναίων «είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η ισορροπία και η σταθερή πορεία σε αβέβαιους καιρούς και καταπολεμά τον διαβρωτικό κυνισμό, την εσωστρέφεια και την περιχαράκωση». Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης σήμερα όλοι «είμαστε αλληλεξαρτώμενοι και αν δεν στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, δεν θα μπορέσει να υπάρξει σταθερότητα».

Μπακογιάννης: Το Δίκτυο Β40 μπορεί να δώσει λύσεις σε μία σειρά ζητημάτων

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης του Δικτύου για την ανάπτυξη των πόλεων και την ευημερία των πολιτών. Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, το Δίκτυο Β40 μπορεί να δώσει λύσεις σε μία σειρά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία, τον πολιτισμό, αλλά ακόμη και τις διεθνείς σχέσεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία του Δικτύου Β40 με μήνυμα ενότητας και υπερηφάνειας στους λαούς των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μία κοινή πορεία.

Oι εργασίες της θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιανουαρίου.


Πηγή