Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Δεν έχουν πάρει ακόμη το επίδομα για την κάλυψη πρώτων αναγκών οι πυρόπληκτοι στο Μάτι

Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την τραγωδία της φωτιάς στο Μάτι, που στέρησε 96 ανθρώπινες ζωές και άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές.

Σαν ένα πρώτο μέτρο ανακούφισης των πυρόπληκτων είχε εξαγγελθεί η καταβολή επιδόματος ύψους  586 ευρώ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πρώτων ημερών, όπως τροφή, ένδυση και μετακινήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, το επίδομα αυτό δεν έχει καταβληθεί και αυτό το επιβεβαιώνουν και πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, επικαλούμενες για την καθυστέρηση τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία.

«Τα επιδόματα αυτά δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό του δήμου. Τα περιμένουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μέχρι στιγμής τίποτα», κατήγγειλε στην εφημερίδα » η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα Διονυσία Κανελλοπούλου, σχετικά με τα περίπου 1.500 επιδόματα της τάξεως των 586 ευρώ για τους πυρόπληκτους, τα οποία έχουν προαναγγελθεί από τις πρώτες μέρες της τραγωδίας. «Πιστεύω ότι έδωσαν πολλές υποσχέσεις και αδυνατούν να τα εκπληρώσουν όλα μαζί. Δεν πιστεύω ότι δεν θέλουν. Θεωρώ όμως ότι κάπου μπλόκαραν. Οι αιτήσεις φυσικά συνεχίζονται. Μπορεί να κάνει και κάποιος που έλειπε σε διακοπές και διαπίστωσε τώρα πως κάηκε το σπίτι του. Για ένα μήνα ακόμη θα συνεχιστούν οι αιτήσεις» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών πάντως, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ανέφεραν πως «ίσως είναι και θέμα ωρών να καταβληθούν αυτά τα χρήματα, καθώς σε άλλες περιπτώσεις παίρνουν μήνες οι διαδικασίες όπως επίσης καθυστερεί αρκετά και η πίστωση των χρημάτων. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες έχουν κινηθεί ταχύτατα. Έχουμε εγκρίνει πάντως την πίστωση των χρημάτων και θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα».

Με καλύτερους ρυθμούς φαίνεται να προχωρά η διαδικασία χορήγησης της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης. Μέχρι προχθές είχαν κατατεθεί συνολικά 4.239 αιτήσεις, εκ των οποίων καταβλήθηκαν τα ποσά σε 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 40%.

localStorage.clear();


Πηγή