Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Δεν θα παραστεί στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Ακάρ

Δεν θα παραστεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός, Χουλουσί Ακάρ.

Έγινε γνωστό ότι ο Ακάρ δεν θα μπορέσει να παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ λόγω της εργασίας του στη σεισμική ζώνη, όπου και βρίσκεται, σύμφωνα με το Anadolu.

Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία ο Ακάρ μετέβη στο Χατάι μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων για να επιβλέπει τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης.

Η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Το «αγκάθι» της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στη σύνοδο

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ η Σύνοδος θα συζητήσει σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη που έχει συναντήσει την αρνητική στάση της Άγκυρας, που αρνείται την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της.

Ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι η Τουρκία βλέπει θετικά την υποψηφιότητα ένταξης της Φινλανδίας, αλλά όχι και εκείνη της Σουηδίας. Η Άγκυρα έχει ζητήσει να υιοθετήσουν και οι δύο χώρες σκληρότερη στάση απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και την ΕΕ, και μια άλλη οργάνωση την οποία η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο Στόλτενμπεργκ, στις σημερινές του δηλώσεις τόνισε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες. Επισήμανε επίσης ότι όλα τα μέλη της Συμμαχίας έχουν εγκρίνει τα αιτήματα των δύο χωρών.

«Το βασικό ζήτημα είναι να επικυρωθούν και των δύο τα αιτήματα ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.


Πηγή