Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
«Δεν υπάρχει ούτε ένας νεκρός από κορονοϊό στη Λευκορωσία»

«Δεν υπάρχει ούτε ένας νεκρός από κορονοϊό στη Λευκορωσία»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο διαβεβαίωσε σήμερα ότι κανείς δεν έχει πεθάνει στη χώρα του από τον νέο κορονοϊό, παρά τους 29 νεκρούς που έχουν αναφερθεί από επίσημες πηγές και τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την εξάλειψη της επιδημίας.

«Οι άνθρωποι φοβούνται και θέλω επομένως να τους πω το εξής: στη χώρα μας, ούτε ένας δεν έχει πεθάνει από τον κορονοϊό. Ούτε ένας!», είπε σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων που έκανε σε μια συνεδρίαση, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

«Πέθαναν από διάφορες χρόνιες ασθένειες από τις οποίες έπασχαν», συνέχισε ο Λουκασένκο, κάνοντας λόγο για «καρδιακή ανεπάρκεια», «αναπνευστική ανεπάρκεια» και «διαβήτη».

Οι διαβητικοί και οι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μπορεί να νοσήσουν βαριά από τον κορονοϊό.

Ο Λουκασένκο υποστήριξε επίσης ότι «κανείς δεν θα πεθάνει από τον κορονοϊό στη χώρα μας» επειδή «έχουμε ήδη βρει συνδυασμούς φαρμάκων για να σώσουμε τους ανθρώπους».

Το υπουργείο Υγείας της Λευκορωσίας έχει ανακοινώσει επισήμως ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 2.919 και οι νεκροί στους 29.

Η Λευκορωσία δεν έχει λάβει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ούτε έχει διακόψει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου λόγω της επιδημίας. Ο Λουκασένκο είχε προτείνει πρόσφατα ως θεραπεία για τον κορονοϊό τη σάουνα, ένα ποτηράκι βότκα την ημέρα και την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες. Το Σάββατο, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η επιδημία επιταχύνεται με γοργούς ρυθμούς, κάνοντας λόγο για διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε δύο με τρεις ημέρες και συνέστησε να ληφθούν μέτρα καραντίνας και να απαγορευτούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις και οι αθλητικοί αγώνες. Ο πρόεδρος ωστόσο δηλώνει ότι προτεραιότητά του είναι η εύθραυστη οικονομία της χώρας του.


Πηγή