Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε το τείχος του Τραμπ»

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα του να πληρώσει το τείχος που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να χτίσει στα νότια σύνορα της χώρας για να αποτρέψει την είσοδο παράτυπων μεταναστών.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί αυτό », δήλωσε ο Βιντεγκαράι σε συνέντευξη του στη μεξικανική τηλεόραση, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

«Δεν υπάρχουν οι περιστάσεις… ακόμη κι αν συναφθεί η καλύτερη δυνατή εμπορική συμφωνία, μια συμφωνία για επενδύσεις και στήριξη που να δικαιολογούσε μια τέτοια κίνηση, που θα παραβίαζε σε τέτοια έκταση την αξιοπρέπεια των μεξικανών», πρόσθεσε ο Μεξικανός ΥΠΕΞ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ανέγερση του τείχους αποτέλεσε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του μεγιστάνα και αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του ιδίου και της μεξικανικής κυβέρνησης από την έναρξη της εκστρατείας του Τραμπ για την κούρσα για τον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο του 2015. Ο Τραμπ κατηγόρησε επανειλημμένα το Μεξικό ότι στέλνει βιαστές και διακινητές ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Την Παρασκευή ο Τραμπ επανέλαβε ότι το Μεξικό θα αποζημιώσει τις ΗΠΑ για την ανέγερση του τείχους, μια μέρα έπειτα από δημοσιεύματα κατά τα οποία το επιτελείο του Τραμπ, που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της μετάβασης της εξουσίας, βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις για να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ο Βιντεγκαράι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Τραμπ στην Πόλη του Μεξικού στα τέλη Αυγούστου, η οποία αποτέλεσε φιάσκο για τον πρόεδρο της χώρας Πένια Νιέτο, οδηγώντας μια εβδομάδα μετά στην παραίτηση του Βιντεγκαράι.

Αξιωματούχοι τονίζουν ότι είχε ο Βιντεγκαράι, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Νιέτο στην κυβέρνηση, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ανεπίσημες συζητήσεις με το επιτελείο του Τραμπ, ιδιαίτερα με τον γαμπρό του μεγιστάνα, Τζάρεντ Κούσνερ, που προορίζεται να αναλάβει θέση ανώτερου συμβούλου στον Λευκό Οίκο.

Κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως έχει μια «πολύ καλή εντύπωση» για τον Κούσνερ, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικά ικανό». Οι επαφές του με τον Κούσνερ δήλωσε ότι προέκυψαν μέσα από διασυνδέσεις του στην Γουόλ Στριτ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα η οργάνωση μιας συνάντησης μεταξύ του Νιέτο και του Τραμπ, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να καταγγείλει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (που υπεγράφη το 1994 μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά) και έχει απειλήσει πως αν δεν πετύχει μια επαναδιαπραγμάτευση της προς όφελος της χώρας του, θα επιβάλει υψηλούς τελωνειακούς δασμούς σε προϊόντα που παράγονται στο Μεξικό, ιδιαίτερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ford ανακοίνωσε ότι ακυρώνει μια προγραμματισμένη επένδυση ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μεξικό κι ο Τραμπ ευχαρίστησε την εταιρεία.

«Πιστεύω ότι η αβεβαιότητα (όσον αφορά το εμπόριο) πλήττει τις επενδυτικές αποφάσεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και σε πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας», σημείωσε ο Βιντεγκαράι.


Πηγή