Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 8,3% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ -Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης με 47%

Προβάδισμα 8,3% έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Interview.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Politic, δείχνει πως αυξάνεται κατά 0,1% η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά και τις εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Τα ποσοστά της δημοσκόπησης της «Interview»

  • Νέα Δημοκρατία 32,3% (από 32,1%)
  • ΣΥΡΙΖΑ 24% (από 23,9%)
  • ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 10,6% (από 11,5%)
  • ΚΚΕ 6,1% (από 5,1%)
  • Ελληνική Λύση 5,1% (από 5,4%)
  • ΜέΡΑ25 3,6% (από 3,5%)
  • Εθνική Δημιουργία 1,7%
  • Έλληνες για την Πατρίδα 1,2%
  • Αναποφάσιστοι το 7,4% του Σώματος
Δημοσκόπηση Interview Σεπτέμβριος 2022

Ο Μητσοτάκης κέρδισε τη «μάχη» της ΔΕΘ

Μετά τις εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε έδαφος για τον τίτλο του «πιο κατάλληλου πρωθυπουργού» έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με σχεδόν διπλάσια διαφορά.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός συγκέντρωσε το 47%, δύο μονάδες πάνω από την τελευταία δημοσκόπηση της Interview, ενώ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάστηκε ενισχυμένος κατά δύο μονάδες, με 27%.

Δημοσκόπηση Interview Σεπτέμβριος 2022

Ποιος είναι ο πιο «δημοφιλής» πολιτικός αρχηγός

Σχετικά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στην «κούρσα» συγκεντρώνοντας το 46,6%, το οποίο δηλώνει ότι «έχει (μάλλον) θετική άποψη».

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26,6%, αφήνοντας λίγο πιο πίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη στην τρίτη θέση, με 24,2%.

Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας (24%), ο Γιάνης Βαρουφάκης (15%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος (11,7%).

Δημοσκόπηση Interview Σεπτέμβριος 2022

Το πιθανότερο σενάριο για κυβέρνηση συνασπισμού

Η «προειδοποίηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ θα ήταν «πολιτική τερατογένεση» άνοιξε το σενάριο για τον σχηματισμό πιθανών κυβερνήσεων συνεργασίας.

Αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές, το 35,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε να δει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (από 35,3% στην προηγούμενη έρευνα).

Πολύ μικρότερο ποσοστό, 25,1% (από 20,6%), προτιμά μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και μόλις 4,6% (από 2,4%) επιθυμεί συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση Interview Σεπτέμβριος 2022

«Φίλοι μας οι Τούρκοι», λένε 7 στους 10 Έλληνες

Με φόντο το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στους Τούρκους πολίτες από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ότι η Ελλάδα δεν είναι εχθρός της Τουρκίας, το ερώτημα της δημοσκόπησης έχει ιδιαίτερη σημασία: «Οι Τούρκοι είναι φίλοι ή εχθροί;».

  • Το 68% απάντησε ότι ο τουρκικός λαός είναι φίλος
  • Το 19% απάντησε ότι είναι εχθροί
  • Το 13% δεν απάντησε
Δημοσκόπηση Interview Σεπτέμβριος 2022

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Τούρκοι, καθώς σε αντίστοιχη ερώτηση που τέθηκε σε δημοσκόπηση στη γείτονα χώρα από την εταιρεία Metropoll, το 64% των Τούρκων θεωρεί τους Έλληνες φίλους και όχι εχθρούς.

Το «Μητσοτάκης δεν υπάρχει» του Ερντογάν

Όσον αφορά την προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα, και συγκεκριμένα τα όσα είπε περί «ανύπαρκτου» Μητσοτάκη, η 43,3% θεωρεί ότι δεν μπορεί να βλάψει την εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας, αλλά του κάνει και καλό, σε αντίθεση με το 22,6% που θεωρεί ότι είναι κακό.

Δημοσκόπηση Interview Σεπτέμβριος 2022

«Όχι» στις επιδοτήσεις -«Ναι» στη μείωση του ΦΠΑ

Επιπλέον, ενδιαφέρον είναι το ότι 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τον ΦΠΑ για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές και τις πληθωριστικές τάσεις. Αντίθετα, μόνο το 9% τάσσεται υπέρ της επιδοματικής πολιτικής (πάσο καυσίμων, πάσο ρεύματος κ.λπ.) ως λύση για τον πληθωρισμό.

Δημοσκόπηση Interview Σεπτέμβριος 2022

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τις αυξήσεις στην ενέργεια που έχουν να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά φέτος τον χειμώνα, ένας στους δύο παραδέχεται ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας.

Δημοσκόπηση Interview Σεπτέμβριος 2022

Πηγή