Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Δημοσκόπηση Interview: Υψηλό προβάδισμα 11,2% της ΝΔ -Όχι σε πρόωρες εκλογές

Στο 11,2% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της της δημοσκόπησης της εταιρείας Interview για το politik.gr.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,8%, το ΚΙΝΑΛ 14,6%, το ΚΚΕ 5,1%, η Ελληνική Λύση 5% και το ΜεΡΑ25 3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 45% έναντι 23% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοφιλία των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 46,9% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό. Η κοινή γνώμη αναδεικνύει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε δεύτερο πιο δημοφιλή πολιτικό αρχηγό (36,6%) ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας (28,5%) εμβολίζει από την τρίτη θέση τον Αλέξη Τσίπρα (24,5%). Ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος (14.5%) και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος ενισχύεται από το 13,1% στο 14,1%.

Οι πολίτες λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές

Ιδιαίτερη αξία παρουσιάζει το εύρημα της δημοσκόπησης σχετικά με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών. Το 58,2% διαφωνεί ενώ ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 38,9% συντάσσεται με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο της δημόσιας αντιπαράθεσης τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Θετικό πρόσημο στην αποπομπή Λιβανού

Η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός κυβερνητικού σχήματος τον υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, μετά τις δηλώσεις του για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, βρίσκει σύμφωνους το 66% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το 10% που διαφωνεί.

Το ζήτημα της ακρίβειας και η Ρωσία

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν μια δύσκολη οικονομική κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα, ανησυχητικό είναι ότι το 60% έχει περιορίσει τις αγορές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών λόγω ανατιμήσεων. Το 83% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι και το 61% χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του μετά από το ράλι των ανατιμήσεων στα καύσιμα.
Σε ότι έχει να κάνει με την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο, το 36% ρίχνει την ευθύνη στη Ρωσία, το 26% στην ελληνική κυβέρνηση, και το 24% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι εξαιτίας των τιμών της ενέργειας, παρατηρείται μια αλλαγή της στάσης των πολιτών για την πυρηνική ενέργεια, ένα θέμα – ταμπού, και πλέον ένα ποσοστό της τάξης του 40% είναι υπέρ της δημιουργίας πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα (έναντι του 47%).

Διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και οι ευθύνες

Στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τους εγκλωβισμούς και το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό, το 40% απάντησε η Αττική Οδός, το 34% η Πολιτική Προστασία, το 15% η Περιφέρεια Αττικής και το 5% οι πολίτες.
Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία (88%) θεωρεί πως η διαχείριση μιας φυσικής καταστροφής μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση της Interview


Πηγή