Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Διαδήλωση κατά της διαφθοράς στους -25 βαθμούς Κελσίου στη Μογγολία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Ουλάν Μπατόρ, αψηφώντας το πολικό ψύχος, αφού το θερμόμετρο στην πόλη έδειχνε -25 βαθμούς Κελσίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά και απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου του κοινοβουλίου.

Η διαφθορά, τα σκάνδαλα και η κατάχρηση δημόσιων πόρων έχουν προκαλέσει κύμα οργής στους κατοίκους της Μογγολίας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ στη χώρα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν 25.000 άνθρωποι. Η αστυνομία έκανε λόγο για 5.000 διαδηλωτές.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094950449-0’); });

«Λήστεψαν τον πλούτο της χώρας μας» είπε στην ομιλία του στους συγκεντρωμένους ο βουλευτής Μπατζαντάν Τζαμπαλσουρέν, κατηγορώντας τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Μιγιεγκόμπο Ένκμπολντ, ότι «κατακερμάτισαν τη χώρα».

Ο Ένκμπολντ κατηγορείται ότι πουλούσε κυβερνητικά αξιώματα (υφυπουργεία και γραμματείες) και ότι έλαβε ως αντάλλαγμα τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια τουγκρίκ (περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ).

Τον περασμένο μήνα είχε υποβληθεί πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Μογγολίας, εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθορά όπου φέρονταν ανανεμιγμένοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί. Η πρόταση καταψηφίστηκε και έκτοτε 40 βουλευτές μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου, καθυστερώντας το νομοθετικό έργο και τον διορισμό υπουργών.

Η πολιτική αστάθεια αποτελεί μόνιμο πρόβλημα για τη Μογγολία, η οποία υιοθέτησε το πρώτο Σύνταγμά της το 1992, μετά από δεκαετίες υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Από τότε η χώρα έχει αλλάξει 15 κυβερνήσεις – κατά μέσο όρο, η καθεμιά έμενε στην εξουσία για ενάμιση έτος.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, την κυριότερη μη κυβερνητική οργάνωση που αγωνίζεται εναντίον της διαφθοράς, η Μογγολία βρισκόταν το 2017 στην 103 θέση, μεταξύ 108 χωρών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή