Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Διαδεδομένες οι ωμότητες» μετά το τουρκικό πραξικόπημα

Οι τουρκικές αρχές δημιούργησαν ένα περιβάλλον που «ευνοούσε τα βασανιστήρια» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, υποστήριξε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι οι ωμότητες ήταν «διαδεδομένες» στο διάστημα που ακολούθησε.

«Φαίνεται ότι τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης ήταν διαδεδομένα τις ημέρες και τις εβδομάδες που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα, ιδίως κατά τη στιγμή της σύλληψης και κατά τη διάρκεια της κράτησης» ενός προσώπου, είπε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ.

«Οι πρόσφατοι νόμοι και τα διατάγματα δημιούργησαν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τα βασανιστήρια», συνέχισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, παρουσιάζοντας τις πρώτες παρατηρήσεις του για το θέμα, μετά την εξαήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τουρκία.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης και υπέγραψε διατάγματα που επιτρέπουν μεταξύ άλλων την παράταση της προσωρινής κράτησης μέχρι και 30 ημέρες – μάλιστα, τις πρώτες πέντε ημέρες μπορεί κάποιος να κρατείται χωρίς να έχει επαφή με δικηγόρο.

Ο Μέλζερ έφτασε την Κυριακή στην Τουρκία και επισκέφθηκε φυλακές στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στο Ντιγιάρμπακιρ ενώ συναντήθηκε με κρατούμενους, δικηγόρους και ακτιβιστές για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ύποπτοι που συνελήφθησαν το τελευταίο διάστημα βασανίζονται και σήμερα. Χαιρέτισε μάλιστα «τη δέσμευση των αρχών να καταπολεμήσουν και να προλάβουν τα βασανιστήρια».

Τον περασμένο μήνα, η οργάνωση Human Rights Watch σε έκθεσή της κατηγορούσε τις τουρκικές αρχές ότι βασανίζουν τους ανθρώπους που συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που η Άγκυρα αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Μέλζερ θα παρουσιάσει τα τελικά συμπεράσματά του σε μια έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί τον Μάρτιο του 2018.


Πηγή