Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο γραφείο του κοινοβουλίου στη Βασόρα

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο γραφείο του κοινοβουλίου στη Βασόρα – Newsbeast

Διαδηλωτές στην πόλη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, έβαλαν χθες φωτιά στο τοπικό γραφείο του κοινοβουλίου, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν, με πραγματικά πυρά, στον αέρα για να απωθήσουν το πλήθος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters κι έγινε γνωστό από πηγές των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί αξιώνοντας το ιρακινό κοινοβούλιο να αποπέμψει τον κυβερνήτη της επαρχίας, αφού δύο ακτιβίστριες σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις από άγνωστους ενόπλους αυτήν την εβδομάδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν εναντίον του βόμβες μολότοφ.

Η ακτιβίστρια Ρεχάμ Γιακούμπ, που είχε ηγηθεί πολλών κινητοποιήσεων γυναικών κατά το παρελθόν, σκοτώθηκε την Τετάρτη και άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι, που επέβαιναν σε μια μηχανή, κραδαίνοντας πολυβόλα, άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της.

Ήταν το τρίτο περιστατικό αυτήν την εβδομάδα, κατά το οποίο ένοπλοι στοχοθέτησαν κάποιον αντικυβερνητικό πολιτικό ακτιβιστή, μετά τη δολοφονία μιας άλλης ακτιβίστριας και τον τραυματισμό 4 ανθρώπων, σε ένα ξεχωριστό περιστατικό.

Το κύμα βίας ξεκίνησε όταν η Ταχσίν Οσάμα δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας διαδηλώσεις στους δρόμους που διήρκησαν τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον της κατοικίας του κυβερνήτη, ενώ απέκλεισαν και κεντρικούς δρόμους.

Ο πρωθυπουργός Μουσταφά αλ Καντίμι απέπεμψε τον αρχηγό της αστυνομίας της Βασόρας και τους επικεφαλής ασφαλείας τη Δευτέρα και διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για τη βία. Αυτό ηρέμησε τους διαδηλωτές εωσότου η δολοφονία της Γιακούμπ να τους στείλει πίσω στους δρόμους.

(Φωτογραφία αρχείου)


Πηγή