Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Παντρεύτηκε πεθαμένο με τις «ευλογίες» του ιερέα: Στην επικαιρότητα και πάλι η υπόθεση

Διαδικασίες fast track για υποθέσεις μείζονος δημοσίου συμφέροντος αλλά και επενδύσεις

Στη δημιουργία ενός πλαισίου για εκδίκαση με διαδικασίες fast track υποθέσεων που έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η σύσταση ειδικών τμημάτων για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ενέργεια και τα προσωπικά δεδομένα, η νέα αυτοτελής υπηρεσία για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τη Δικαιοσύνη αλλά και  η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση σοβαρών αναπτυξιακών σχεδίων ή στην εφαρμογή κρίσιμων δημόσιων πολιτικών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος ξεχωρίζουν στο σχέδιο νόμου.

Παράλληλα,  με το ίδιο νομοσχέδιο, διασαφηνίζεται με καινοτόμες , όπως χαρακτηρίζονται, διατάξεις το πλαίσιο για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ ιδρύεται στο Δικαστήριο Τμήμα Ελέγχων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα των διοικήσεων των πρωτοδικείων και εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εφόσον υπάρχει ανάγκη, να δημιουργήσουν ειδικά τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ενέργεια και τα προσωπικά δεδομένα. Τα τμήματα αυτά θα έχουν διευρυμένη τοπική αρμοδιότητα και θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους δικαστές έτσι ώστε οι συγκεκριμένες διαφορές, οι οποίες είναι κρίσιμες τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και όσο και για τη διεθνή αξιολόγηση του δικαστικού μας συστήματος, να επιλύονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει επίσης για τα διοικητικά δικαστήρια καθώς διευρύνεται η δυνατότητα σύστασης ειδικών τμημάτων με εξειδικευμένους δικαστές για την εκδίκαση όποιων κατηγοριών διοικητικών διαφορών κρίνεται κάθε φορά σκόπιμο από τους διοικούντες.

Με το σχέδιο νόμο προβλέπεται  « προς τον σκοπό της επιτάχυνσης της εφαρμογής των αναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών,  η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση σοβαρών αναπτυξιακών σχεδίων ή στην εφαρμογή κρίσιμων δημόσιων πολιτικών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η ταχεία επίλυση των ως άνω διαφορών αποφασίζεται από το αρμόδιο όργανο του δικαστηρίου κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του από τον αρμόδιο Υπουργό».

Παράλληλα,  διευρύνεται η δυνατότητα σύστασης ειδικών τμημάτων με εξειδικευμένους δικαστές για την εκδίκαση όποιων κατηγοριών διοικητικών διαφορών κρίνεται κάθε φορά σκόπιμο,  ενώ καθιερώνεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο θεσμό του εισηγητή κάθε υπόθεσης και η παροχή των κατάλληλων μέσων ώστε ο πρόεδρος κάθε δικαστικού σχηματισμού να παρακολουθεί τη ροή των υποθέσεων και να εξασφαλίζει την ταχύτερη εκδίκασή τους.


Πηγή