Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Διεθνής Αμνηστία: Διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν | ΚΟΣΜΟΣ

Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε λεπτομερειακά εγκλήματα πολέμου και φρικαλεότητες το διάστημα που η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατέρρεε και οι φονταμενταλιστές Ταλιμπάν καταλάμβαναν ξανά την εξουσία, τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη, οι Ταλιμπάν, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν ευθύνονται για επιθέσεις που προκάλεσαν μεγάλα δεινά στον άμαχο πληθυσμό προτού η κυβέρνηση καταρρεύσει και οι ισλαμιστές ανακτήσουν την εξουσία στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας.

Στο κείμενο τεκμηριώνονται υποθέσεις βασανισμών, εξωδικαστικών εκτελέσεων και δολοφονιών από μέλη των Ταλιμπάν στο τελικό στάδιο της ένοπλης σύρραξης στο Αφγανιστάν, καθώς και απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια σειράς χερσαίων και αεροπορικών επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Αφγανιστάν: Από τη διδασκαλία, στο γυάλισμα παπουτσιών -Ελάχιστοι έχουν γλιτώσει από την οικονομική κρίση

Φόβοι για «έκρηξη» των εκτοπισμένων και του προσφυγικού ρεύματος από το Αφγανιστάν

«Σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, καταστήματα μετατράπηκαν σε τόπους εγκλημάτων, καθώς κόσμος σκοτωνόταν και τραυματιζόταν», συνοψίζει η Ανιές Καλαμάρ, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η κυρία Καλαμάρ καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να διενεργήσει έρευνα για όλα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν, «ανεξαρτήτως του πού θα το οδηγήσει» αυτή.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν κατέγραψε ότι τους πρώτους μήνες του 2021 σκοτώθηκαν 1.659 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 3.524, αριθμοί αυξημένοι κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Πάντα σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, οι Ταλιμπάν βασάνισαν και δολοφόνησαν μέλη εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας καθώς καταλάμβαναν τη μια πόλη πίσω από την άλλη.

Θύματα κατήγγειλαν ωμότητες από πλευράς των ισλαμιστών μαχητών σε δύο περιοχές της επαρχίας Παντσίρ και στη Σπιν Μπολντάκ, στην επαρχία Κανταχάρ.

Η έκθεση της Αμνησίας αναφέρεται επίσης σε τέσσερις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας τα τελευταία χρόνια που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά τουλάχιστον 28 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον έξι.


Πηγή