Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές -Ποιες χώρες έχουν στείλει ήδη δυνάμεις, από ποιες έρχονται

Έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει ο καύσωνας, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς κάνει τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε εκ νέου συντονιστικό της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί για τις φωτιές που εξακολουθούν να μαίνονται.

Σύμφωνα με όσα έγινε γνωστά, με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις, που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο, υπό αντίξοες συνθήκες, από την περασμένη Δευτέρα.

Ποιες χώρες έχουν στείλει βοήθεια στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές

Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στην Ελλάδα έχουν φτάσει για να συνδράμουν από αέρος στις πυρκαγιές που μαίνονται δύο Canadair από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο Canadair από τον στόλο του RescEU στην Ιταλία.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα το iefimerida.gr κατέγραψε καρέ-καρέ τις προσπάθειες των Ρουμάνων πυροσβεστών στο πύρινο μέτωπο στη Σαρωνίδα.

Οι δυνάμεις ξένων χωρών που έρχονται

Όπως γνωστοποιήθηκε η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν οι ακόλουθες χώρες:

  • Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα
  • Επιπρόσθετα, η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα
  • Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Σημειώνεται ότι χθες έφτασαν στην Ελλάδα από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Σύντομα και αυτές οι δυνάμεις θα συμβάλουν στο έργο των Ελλήνων πυροσβεστών.

«Είκοσι τέσσερα αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα σε δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς επίσης περισσότεροι από 400 πυροσβέστες βρίσκονται προτοποθετημένοι στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Πορτογαλία έτσι ώστε να συνδράμουν στις πυρκαγιές σε κάθε σημείο της Ευρώπης», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι.


Πηγή