Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Διελκυστίνδα για το χρέος στις Βρυξέλλες μετά την ψυχρολουσία από Ντράγκι

Στο μπρα ντε φερ για τη λήψη αποφάσεων για το χρέος μέχρι το τέλος του έτους στρέφεται από το πρωί το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Με τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρίσκονται κοντά στις ελληνικές θέσεις για συγκεκριμενοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εντός του τρέχοντος έτους, όλο το βάρος για τον Έλληνα πρωθυπουργό πέφτει στα μηνύματα που θα φέρει αλλά και θα λάβει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αδιάλλακτη στάση που τηρεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας από τη Μέρκελ την τήρηση των συμφωνηθέντων του Eurogroup του Μαΐου και παράλληλα διαβεβαιώνοντας πως η Αθήνα από την πλευρά της θα κλείσει δίχως καθυστερήσεις και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Από τη συνάντηση που θα έχουν πάντως οι δύο ηγέτες δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις, παρά περισσότερο μία ακόμα διερευνητική επαφή με το βλέμμα στον αμερικανικό παράγοντα και τις πιέσεις του υπέρ της απομείωσης του χρέους.

Οι δεύτερες σκέψεις Σουλτς για το χρέος

Την ίδια ώρα πάντως, θετικά αποτιμώνται από το Μαξίμου τα όσα διεμήφθησαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καθώς αμφότεροι βρήκαν κοινό τόπο στο γεγονός πως πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Σε διευκρινιστικές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Μ. Σουλτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί συζήτηση για το χρέος στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που είναι η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμιζαν τη θετική στάση που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος.

Ωστόσο, η στάση του Μάρτιν Σουλτς εξετάζεται από πολλούς και από μία διαφορετική σκοπιά. Την ώρα που το όνομα του Γερμανού Σοσιαλιστή έχει ακουστεί ακόμα και για την Καγκελαρία στις προσεχείς εκλογές δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από τη στάση του διαβλέπουν την πρόθεση να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να μην οδηγηθεί για μία ακόμη φορά η Γερμανία στις κάλπες με το ελληνικό ζήτημα να αποτελεί και πάλι πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Πέραν τούτου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία αινιγματική αποστροφή του Μάρτιν Σουλτς στη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast να τόνισε πως πολλοί από τους θεωρούμενους ως δορυφόρους του Σόιμπλε δεν βρίσκονται τόσο στη σφαίρα επιρροής του, με την «καμπάνα» να χτυπά πιθανότατα για τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Χρησμοί» Ντράγκι για χρέος και QE

Την ίδια ώρα αναφορικά με τα όσα είπε ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κυβερνητικές πηγές στέκονται σε δύο σημεία, τα οποία όπως τονίζουν, επιδεικνύουν τις αποστάσεις που τηρεί η Φρανκφούρτη από το Βερολίνο και οι οποίες μπορούν να αποβούν θετικές για την Αθήνα. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν την ανησυχία της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας και το αίτημα για πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί αυτή, καθώς και την πρόθεση για εξέταση της βιωσιμότητας με ανεξάρτητη ανάλυση χρέους. Τούτο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υποδηλώνει την σκληρή κόντρα μεταξύ της ΕΚΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάτι που μπορεί να αποβεί χρήσιμο για την Ελλάδα.

Ωστόσο, παρά τις διαφορετικές αναγνώσεις των δηλώσεων Ντράγκι, ουδείς παραγνωρίζει πως το κούρεμα ελπίδας για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ διά στόματος Ντράγκι εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για το κυβερνητικό αφήγημα, όσο και για τον ίδιο το στόχο του QE που λήγει το Μάρτιο και δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο θα επεκταθεί. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» σημείωσε, έχοντας πρώτα τονίσει πως απαιτούνται μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.


Πηγή