Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δοξολογία για την υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης

Ολοκληρώθηκε η τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, του ομώνυμου Δήμου της Αττικής, για την υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, με τον υπουργό Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλή, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ι. Αμανατίδη, την υπουργό Τουρισμού Ε. Κουντουρά, τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκη, τον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, τους αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΑ, Λιμενικού Σώματος και Αστυνομίας, τις δημοτικές αρχές των Δήμων Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας, μέλη του διπλωματικού σώματος και προπάντων με την παρουσία χιλιάδων λαού.

Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Νικαίας υποδέχθηκε το ιερό λείψανο στο Δημαρχείο Αιγάλεω και εν συνεχεία η λιτανευτική πομπή με το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης και το Τίμιο Ξύλο μεταφέρθηκε στο ιερό προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, όπου έγινε προσφώνηση από τον Επίσκοπο Φαναρίου, διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας Αγαθάγγελο, ακολούθησε ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με έμφαση στην ανάδειξη της πνευματικής ταυτότητας της Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, ο Επίσκοπος Φαναρίου, διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Αγαθάγγελος, τόνισε ότι μέριμνα του εκκλησιαστικού οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας αποτελεί ο προγραμματισμός, η οργάνωση και η εκτέλεση του ιεραποστολικού, κατηχητικού, μορφωτικού, πολιτιστικού, κοινωνικού και εκδοτικού έργου της Εκκλησίας. Εν συνεχεία, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «Έχοντες πλήρη τη συνείδηση της ευθύνης, προβάλαμε την παράδοσή μας, αυτό το μεγάλο θησαυρό, που είναι οικουμενική κληρονομιά. Αν ενστερνιζόμαστε σήμερα την ανάγκη να διατηρήσει η Ευρώπη τον χριστιανικό της χαρακτήρα, οφείλουμε να εργασθούμε και προς αυτή την κατεύθυνση, να ανοιχτούμε στον ανθρωπιστικό και δημοκρατικό κόσμο».

aa2

Σε άλλο σημείο του λόγου του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,έκανε λόγο για τη χριστιανική συνείδηση που «καλείται να δράσει πλέρια μέσα στον άθλο της καθημερινής ζωής. Μια έλλειψη χριστιανικής παρουσίας μέσα στον κόσμο ισοδυναμεί με έλλειψη ευαγγελικής πίστης», πρόσθεσε.

Ακολούθως, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κατά την ομιλία του δήλωσε, μεταξύ άλλων, εμφατικά: «Σας καλώ και σας παρακαλώ να αδράξουμε τον κόσμο σε μια μεγάλη αναστάσιμη κίνηση. Σας καλώ να κάνουμε ο ένας τον άλλον μια σταυρική αγκαλιά και να παραμείνουμε στον Σταυρό του Χριστού με μια ταπεινή συγκατάθεση λέγοντες “Κύριε, μνήσθητι ημών εν τη βασιλεία σου”. Μόνον έτσι μπορούμε να αντέξουμε, να υπομένουμε, να αγαπάμε, να ελπίζουμε». Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του «κατ’ αυτή την ευλογημένη στιγμή» και ως ανάμνηση της παρουσίας του «σε αυτό το ιστορικό προσκύνημα» του απένειμε το μετάλλιο του Σταυρού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ως τιμητική διαμνημόνευση «και ως ευλογία ό,τι πολυτιμότερο φυλάσσεται εδώ, το αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Αγίας Βαρβάρας», η οποία φυλάσσεται στο ναό.

aa3

Εν συνεχεία, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Κλείνοντας οριστικά την σκοτεινή περίοδο των Διωγμών και ανοίγοντας, μέσ’ από την διακήρυξη της ανεξιθρησκείας, τον δρόμο για την επί ίσοις όροις διάδοση της Χριστιανικής Διδασκαλίας, οι Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη έθεσαν και τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του Πολιτισμού μας, ήτοι του Ευρωπαϊκού και, γενικότερα, του Δυτικού Πολιτισμού. Στον οποίο κληροδότησαν, ύστερα από την πνευματική συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας και την θεσμική συνεισφορά της Αρχαίας Ρώμης, τις βασικές αρχές και αξίες που προσδιορίζουν σήμερα τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του: Δηλαδή τις αρχές και τις αξίες της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης, μ’ έμφαση στην πτυχή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

aa4

Στους σημερινούς ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς μας, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να τιμούμε την μνήμη των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι να υπερασπιζόμαστε αυτές τις αρχές και αξίες της Χριστιανοσύνης και του Πολιτισμού μας. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, τον Άνθρωπο και τον Συνάνθρωπο».

aa5

Οι πόρτες του Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας, κατά την παραμονή των ιερών κειμηλίων, για έναν μήνα, θα ανοίγουν από αύριο στις 7 το πρωί και θα κλείνουν στις 10 το βράδυ.

localStorage.clear();


Πηγή