Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τους ελιγμούς ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας

Δορυφορικές φωτογραφίες μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα έδειξαν λεπτομέρειες ελιγμών στρατιωτικών κινήσεων στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία.

Πριν από τη διεξαγωγή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν ανακοινωθεί από τη Μόσχα και το Μίνσκ. Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων έχει χαρακτηριστεί από το ΝΑΤΟ ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λευκορωσία από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την κωδική ονομασία «Union Resolve 2022» κατά το χρονικό διάστημα από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου, με επιχειρησιακά σενάρια ανάσχεσης μιας ενδεχόμενης επίθεσης στα νότια σύνορα της στρατιωτικής συμμαχίας τους.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει κάποιες λεπτομέρειες για τους πυραύλους, αλλά και για τα αεροσκάφη που αναπτύσσει στην περιοχή της άσκησης, αναφορικά με την πραγματοποίησή της.

Η νέα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και οι προγραμματισμένες ασκήσεις, λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, σχετικά με τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι χώρες της Δύσης έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προετοιμάζεται για να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα αρνείται την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων.

Οι φωτογραφίες της Maxar Technologies που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, δείχνουν ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εξοπλισμένες με πυραύλους, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και επιθετικά αεροσκάφη να έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία, σε τρεις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το Reuters δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις δορυφορικές φωτογραφίες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού, ενώ Λευκορώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε σχετικά τηλεφωνήματα που έγιναν σήμερα.


Πηγή