Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Δυσαρεστημένοι οι σχολάρχες για τη νέα συμφωνία με τους θεσμούς για τις απολύσεις

«Για άλλη μία φορά, το υπουργείο Παιδείας και ο νέος υπουργός διαπραγματεύονται ένα τόσο ζωτικό ζήτημα για την ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς να λάβουν υπόψη τις θέσεις και απόψεις των ιδιωτικών σχολείων», σχολιάζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), με αφορμή τη συμφωνία υπουργείου-θεσμών χθες το βράδυ της Δευτέρας για το ζήτημα των απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Οι σχολάρχες, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, δηλώνουν επιφυλακτικοί σχετικά με την αλλαγή στο άρθρο 28 του ν. 4415/2016 (νόμος Φίλη) και τονίζουν ότι «θα εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση αντικαταστάσεων και ο ακατάλληλος εκπαιδευτικός θα παραμένει αμετακίνητος εσαεί στην τάξη του», καθώς παραμένουν «περιορισμοί και προσκόμματα» στο να μετακινηθεί από τη θέση του ένας εκπαιδευτικός που δεν κάνει καλά τη δουλειά του.

Εξάλλου, οι σχολάρχες χαρακτηρίζουν «σοβιετικής εμπνεύσεως» την διόρθωση που θα γίνει στο νόμο και αναφέρουν μάλιστα, ότι «η ιδιωτική εκπαίδευση παραμένει ο μοναδικός χώρος του ιδιωτικού τομέα με ρήτρες μονιμότητας, οι οποίες έχουν ήδη καταργηθεί παντού από το 2012».

Τέλος, ο ΣΙΣ ζητά την πλήρη κατάργηση του νόμου Φίλη και την εναρμόνιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης με όσα ισχύουν στην κοινή εργατική νομοθεσία, η οποία, όπως αναφέρουν, προστατεύει όλους τους εργαζόμενους δίκαια και ισότιμα.


Πηγή