Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δύο ανήλικοι αλλοδαποί ανάμεσα στους συλληφθέντες στα επεισόδια στο Πολυτεχνείο

Δεκαπέντε Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί είναι οι δεκαεννέα συλληφθέντες στα επεισόδια που έγιναν χθες βράδυ, μετά την πορεία μνήμης για τη 17η Νοεμβρίου, στο Πολυτεχνείο και την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ενημέρωση της Αστυνομίας, από τους 15 Έλληνες, οι 14 είναι άνδρες, ηλικίας 17-38 ετών, ενώ η γυναίκα 25 ετών. Επίσης, από τους 4 αλλοδαπούς που συνελήφθησαν, οι δύο είναι ανήλικοι, ηλικίας 13 και 17 ετών. Ο 13χρονος είναι Παλαιστίνιος και ο 17χρονος Ρουμάνος, ενώ οι άλλοι δύο, 30 ετών, από την Αλβανία και το Αφγανιστάν, αντίστοιχα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094569078-0’); });

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα.

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια

Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά τις 19:00 το βράδυ, όταν κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία η κατάσταση να είναι αποπνικτική.

Οι νεαροί έστησαν οδοφράγματα σε δρόμους των Εξαρχείων, ενώ με ορμητήριο το Πολυτεχνείο εκτόξευαν μολότοφ προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων.

Ο «κλεφτοπόλεμος» συνεχίστηκε για αρκετές ώρες, με την αστυνομία να επιστρατεύει την υδροφόρο αντλία «ΑΥΡΑ» για να απωθήσει τους κουκουλοφόρους και να σβήσει τις φλόγες σε τμήματα του οδοστρώματος από τις μολότοφ.

Έκαψαν την ελληνική σημαία

Την ελληνική σημαία έκαψαν κουκουλοφόροι στη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια.

«Με χτύπησε Νίκο, με χτύπησε»

Από βεγγαλικό ευθείας βολής χτυπήθηκε ο ρεπόρτερ του Alpha Γιώργος Γρηγοριάδης την ώρα που μετέδιδε ζωντανά από τα Εξάρχεια τα επεισόδια μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο δημοσιογράφος είναι εκτός κινδύνου.

Ένταση έξω από τη ΓΑΔΑ

Ένταση επικράτησε νωρίτερα έξω από τη ΓΑΔΑ με κουκουλοφόρους που πέταξαν μολότοφ και πέτρες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, οι δράστες ήταν άτομα που αποχώρησαν από τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου και κατευθύνονταν προς τα Εξάρχεια.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Όμως και στη Θεσσαλονίκη, ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν οδοφράγματα, πυρπολώντας πλαστικούς κάδους, τραπεζάκια και πίνακες που φαίνεται ότι μετέφεραν νωρίτερα στην Εγνατία από την Πολυτεχνική Σχολή, την οποία χρησιμοποίησαν ως «ορμητήριο» για να εκτοξεύσουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά διμοιριών των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες λίγα μέτρα πιο μακριά, μπροστά από το Παλέ ντε Σπορ, τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ και μέσα στους χώρους της Έκθεσης.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και κρότου λάμψης, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, καθώς ο κλεφτοπόλεμος συνεχιζόταν για πάνω από δύο ώρες. Λίγες δεκάδες μέτρα πιο δυτικά, εργοτάξιο του Μετρό πήρε φωτιά και για την κατάσβεσή της έφτασε στο σημείο πυροσβεστικό όχημα.

Οι αρχές προχώρησαν σε δεκατέσσερις προσαγωγές μετά τα επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Μία από τις προσαγωγές μετατράπηκε σε σύλληψη.

Μολότοφ στην Πάτρα

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε φέτος στην Πάτρα η 45η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει σε πέντε προσαγωγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οποία οργάνωσαν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, το εργατικό κέντρο, η επιτροπή ειρήνης Πάτρας και άλλοι φορείς, ενώ συμμετείχε και ο δήμος Πατρέων.

Μετά τις ομιλίες ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου, όπου συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι σωματεία, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις κ.α.

Κατόπιν, ξεκίνησε πορεία στο κέντρο της Πάτρας, η οποία κατευθύνθηκε προς το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα. Όταν η πορεία έφθασε κοντά στην διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Αγίου Νικολάου, κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ και κροτίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Στην συνέχεια οι κουκουλοφόροι κατευθύνθηκαν προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν πέντε άτομα στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πέντε προσαχθέντες αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή