Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Είναι μια επιδημία που μπορούμε να ελέγξουμε»: Το μήνυμα του Μάθιου Μακόναχι μετά το μακελειό στο Τέξας

Ως «επιδημία που μπορούμε να ελέγξουμε» χαρακτήρισε την βία των όπλων μετά το μακελειό στο Τέξας ο Μάθιου Μακόναχι.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής του στην πόλη Ουβάλντε του Τέξας, σε δημοτικό σχολείο της οποίας ο 18χρονος Σαλβαντόρ Ραμόν εκτέλεσε εν ψυχρώ 19 παιδιά και δύο δασκάλες. «Για άλλη μια φορά αποδείξαμε κατά τραγικό τρόπο την αποτυχία μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζουν οι ελευθερίες μας», σχολίασε ο Μακόναχι.

«Το πραγματικό κάλεσμα για δράση τώρα απευθύνεται σε κάθε Αμερικανό για να κοιτάξει βαθύτερα και περισσότερο στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε: “Σε τι πράγμα δίνουμε πραγματική αξία; Πώς θα διορθώσουμε το πρόβλημα; Ποιες μικρές θυσίες μπορούμε να αποδεχθούμε ατομικά σήμερα για να διατηρήσουμε αύριο ασφαλέστερη τη χώρα, την Πολιτεία και τη γειτονιά” Δεν γίνεται να ξεφυσήξουμε γι’ άλλη μια φορά, να βρούμε δικαιολογίες και να αποδεχθούμε ως status quo αυτές τις πραγματικότητες», έγραψε ο 52χρονος ηθοποιός στο λογαριασμό του στο Twitter.

O Μακόναχι απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Αμερικανούς, ανεξάρτητα από την πολιτική τους ιδεολογία και τις κομματικές τους προτιμήσεις «να αναδιαπραγματευτούμε τα θέλω μας από τις ανάγκες μας», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναδιατάξουμε τις αξίες μας και να βρούμε κοινό έδαφος πάνω από αυτή την καταστροφική αμερικανική πραγματικότητα, που κατά τραγικό τρόπο έχει εξελιχθεί σε θέμα των παιδιών μας».

Τέξας: Ξέσπασε ο Στιβ Κερ για το μακελειό -«Μας κρατούν ομήρους 50 γερουσιαστές για την οπλοκατοχή. Αρκετά!»

Μπάιντεν για το μακελειό στο Τέξας: «Είμαι αηδιασμένος και κουρασμένος -Πρέπει να δράσουμε»

«Είναι μια επιδημία,
που μπορούμε να ελέγξουμε και σε όποια
παράταξη κι αν είμαστε, όλοι γνωρίζουμε
ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα.
Πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα.
Πρέπει να αναληφθεί δράση ώστε ουδείς
γονιός να βιώσει αυτά που πέρασαν οι
γονείς στο Ουβάλντε κι οι άλλοι πριν
απ’ αυτούς», σημειώνει.
Και καταλήγει
αποτεινόμενος «σε εκείνους που συνόδεψαν
τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο σχολείο
αγνοώντας ότι ήταν το τελικό αντίο, δεν
υπάρχουν λόγια που να περιγράψουν ή να
επουλώσουν τα τραύματα από τις απώλειές
σας, αλλά αν οι προσευχές είναι μια
παρηγορία, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Ο Μακόναχι έχει μακρά ιστορία ακτιβισμού και φιλανθρωπικής δράσης στην πολιτεία καταγωγής του και πέρυσι σκέφτηκε να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης. Στον απόηχο του μακελειού στο Τέξας, πολλοί από τους θαυμαστές του έσπευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παροτρύνουν έντονα τον ηθοποιό να κάνει μια δήλωση υπέρ του ελέγχου των όπλων, να επιστρέψει στη γενέτειρά του ή/και να επανεξετάσει την υποψηφιότητά του για κυβερνήτης απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Γκρεγκ Άμποτ -μόνον που η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο.


Πηγή