Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

ΕΕ: «Η Ελβετία κάνει διακρίσεις κατά των ανδρών στις παροχές συνταξιοδότησης»

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη πως η κυβέρνηση της Ελβετίας κάνει διακρίσεις εις βάρος των ανδρών, στους κανόνες της για τις συνταξιοδοτικές παροχές.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κυβέρνηση θα κληθεί να πληρώσει έστω και καθυστερημένα, εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα έπρεπε να έχουν δοθεί στους δικαιούχους, ενώ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στον συνταξιοδοτικό νόμο.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι πεθαίνουν λαμβάνουν σύνταξη για το υπόλοιπο της ζωής τους, ενώ οι άνδρες λαμβάνουν πληρωμές μόνο εάν έχουν παιδιά κάτω των 18 ετών.

Η απόφαση του δικαστηρίου πάρθηκε με γνώμονα την περίπτωση του ΜΑΞ Μπίλερ, ενός Ελβετού του οποίου η γυναίκα πέθανε σε ατύχημα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στα 41 του, παράτησε τη δουλειά του για να φροντίσει τα δύο μικρά παιδιά τους και συντηρήθηκε από μια σύνταξη χηρείας, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όμως το 2010 οι συντάξεις σταμάτησαν καθώς το μικρό του παιδί έφτασε τα 18 χρόνια.

Αν ο Μπίλερ ήταν γυναίκα, οι πληρωμές θα συνεχίζονταν για το υπόλοιπο της ζωής του, ανεξάρτητα από το αν είχε παιδιά ή όχι.

Ο άνδρας είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης που είχε βγει σε βάρος του, η οποία ακυρώθηκε στη συνέχεια. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο που τον δικαιώνει με την απόφασή του, αναφέροντας πως έχει υποστεί διακρίσεις.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο ρόλος των γυναικών στο χώρο εργασίας είχε αλλάξει και, επομένως, η ασυμφωνία παραβίαζε το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσον αφορά τις διακρίσεις σε βάρος των ανδρών.

Ο Μπίλερ θα λάβει τη σύνταξή του και αυτό προκαλεί ντόμινο αιτήσεων άλλων χήρων που θα ζητήσουν να πάρουν τα επιδόματα που στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.


Πηγή