Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Εισβολή στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις από τον Καναδά -Απαγορεύει τις πτήσεις από Λευκορωσία

Νέες κυρώσεις από τον Καναδά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά κατά της Λευκορωσίας, ως στενής συμμάχου της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Καναδάς απαγορεύει στα αεροσκάφη της Λευκορωσίας να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της χώρας ως απάντηση στην υποστήριξή της στη Ρωσία.

«Απαγορεύεται στα αεροσκάφη της Λευκορωσίας να εισέλθουν στον καναδικό εναέριο χώρο ως απάντηση στην υποστήριξή τους στην απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει σε tweet του, ο Καναδός υπουργός Μεταφορών Ομάρ Αλγκάμπρα.

«Σε ισχύ αμέσως και μέχρι νεωτέρας, όλα τα αεροσκάφη που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα, είναι νηολογημένα, ναυλωμένα, μισθωμένα, λειτουργούν ή ελέγχονται από πολίτη είτε της Ρωσικής Ομοσπονδίας είτε της Λευκορωσίας, απαγορεύεται να εισέλθουν, να εξέλθουν ή να πετούν πάνω από τον καναδικό εναέριο χώρο», επισημαίνει η καναδική κυβέρνηση.

Ο περιορισμός είναι μέρος μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων από τον Καναδά κατά των άμεσων υποστηρικτών της Ρωσίας.

«Έχουμε εκδώσει μια αναθεωρημένη NOTAM για να ενημερώσουμε τους αερομεταφορείς για τον νέο περιορισμό», ανέφερε στο Twitter η Transport Canada.

«Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε άμεσα μέτρα επιβολής εάν επιβεβαιωθεί η μη συμμόρφωση με τους περιορισμούς», τονίζει.

Καναδάς: Απαγορεύει και επισήμως τα RT και RT France

Παράλληλα, οι αρχές του Καναδά απαγόρευσαν επίσημα χθες Τετάρτη στους πάροχους να μεταδίδουν το πρόγραμμα των ρωσικών ειδησεογραφικών δικτύων RT (πρώην Russia Today) και RT France, κρίνοντας ότι το περιεχόμενό τους δεν είναι προς «όφελος του κοινού».

«Η ελευθερία της έκφρασης και η ποικιλομορφία των απόψεων είναι απαραίτητα συστατικά της δημοκρατίας μας. Ωστόσο, το να μεταδίδεται ένα πρόγραμμα στον Καναδά είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα», σημείωσε ο Ίαν Σκοτ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και Τηλεπικοινωνιών του Καναδά (CRTC).

Ο δημόσιος οργανισμός εξέφρασε την ανησυχία του για το «πρόγραμμα που προέρχεται από ξένη χώρα η οποία επιδιώκει να υπονομεύσει την εθνική κυριαρχία μιας άλλης», να «μειώσει τους Καναδούς συγκεκριμένης εθνικής καταγωγής» και να «υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς στον Καναδά».

Μερικές ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, αρκετοί μεγάλοι πάροχοι στον Καναδά, ιδίως οι όμιλοι Bell και Rogers & Shaw, είχαν ήδη αποφασίσει να σταματήσουν να μεταδίδουν το πρόγραμμα του RT.

Στις αρχές του Μαρτίου, το CRTC άρχισε δημόσια διαβούλευση. Σε αυτή υπήρξαν 350 παρεμβάσεις υπέρ της διακοπής της μετάδοσης του προγράμματος των ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων και 16 υπέρ της συνέχισής του.

Καθώς κατηγορούνται πως είναι όργανα «παραπληροφόρησης» της Μόσχας, ειδικά όσον αφορά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik απαγορεύθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απαγόρευση της μετάδοσης του περιεχομένου τους στην τηλεόραση και στο Διαδικτυο τέθηκε σε εφαρμογή τη 2η Μαρτίου.

Το RT, που άρχισε να εκπέμπει το 2005, τότε ακόμη ως Russia Today, με χρηματοδότηση του ρωσικού κράτους, αναπτύχθηκε δημιουργώντας τηλεοπτικό περιεχόμενο και ιστότοπους σε διάφορες γλώσσες, ανάμεσά τους την αγγλική, τη γαλλική, την ισπανική, τη γερμανική και την αραβική.


Πηγή