Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Εκατοντάδες κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στην προοπτική να χύνονται τα λύματα στην περιοχή τους

Με κεντρικό σύνθημα το «Όχι τα λύματα του Σαρωνικού στη Χαμολιά» εκατοντάδες κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη και των γύρω περιοχών, παρόντος και του τοπικού δημάρχου Μαρκόπουλου Κωνσταντίνου Αλλαγιάννη, συγκεντρώθηκαν πριν από λίγη ώρα στο παραλιακό μέτωπο του δήμου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο μετατροπής του τόπου που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε μια απέραντη χαβούζα. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις επτά το απόγευμα μπροστά από γνωστό σούπερ μάρκετ του Πόρτο Ράφτη και σε αυτό συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής έχουν συνασπιστεί πέρα και πάνω από παρατάξεις ώστε να αποτραπεί η προοπτική να χύνονται τα απόνερα από τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας – Παιανίας στην παραλία τους. «Θέλουμε να εκφράσουμε την αντίρρησή μας στην απόφαση της ΕΥΔΑΠ για τη μεταφορά των λυμάτων του δήμου Σαρωνικού στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου γιατί ακολούθως αυτά να χύνονται σε εμάς, στη θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Διαφωνούμε με αυτή την απόφαση και ζητάμε να μην εφαρμοσθεί. Πρέπει ο δήμος Σαρωνικού να αποχετεύσει εντός των δικών του διοικητικών ορίων τα λύματα και όχι να έχουν αποδέκτη τη δική μας θαλάσσια περιοχή» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πόρτο Ράφτη κ. Ιωακείμ Δημήτριος. Άλλωστε ένα από τα πανό της συγκέντρωσης έγραφε «Όχι στα σχέδια της ΕΥΔΑΠ για εμάς χωρίς εμάς».

Να θυμίζουμε ότι μόλις χθες ο δήμαρχος Μαρκόπουλου κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης είχε μιλήσει στο newsbeast για το πρόβλημα επισημαίνοντας στο ίδιο μήκος κύματος ότι «δεν γίνεται να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Δίχως να έχουμε καμία ενημέρωση, χωρίς να μας ειδοποιήσει κανείς, τελικός αποδέκτης των λυμάτων του Κέντρου Επεξεργασίας, συνολικού κόστους ανέγερσης της τάξης των 133 εκατομμυρίων ευρώ, θα είναι η είσοδος του κόλπου του Πόρτο Ράφτη που ανήκει στο δήμο μας. Εμείς υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει κάθε δήμος να διαχειρίζεται τα λύματά του εντός των διοικητικών ορίων που κατέχει».


Πηγή