Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν και σήμερα στη Λέσβο

Στους 2.349 αυξήθηκαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τη 1η Απριλίου, μετά τη σημερινή άφιξη 278 ατόμων στη Λέσβο.

Μόνο στη Λέσβο, από την αρχή του μήνα πέρασαν 1.462 αλλοδαποί – αριθμός που αυξάνει σχεδόν σε 7.000 τον αριθμό των όσων διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας και συνολικά σε 9.062 τον αριθμό των εγκλωβισμένων στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Στο μεταξύ, μέλη της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των παιδιών και των ανηλίκων, επισκέφθηκαν σήμερα τη Λέσβο, με στόχο την εξέταση της κατάστασης όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οι Ευρωβουλευτές Michaela Šojdrová (Τσεχία, ΕΛΚ) και Julie Girling (Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΛΚ) επισκέφθηκαν το Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων και διαπίστωσαν ότι «οι αυξημένες προσφυγικές ροές δεν αφήνουν να φανούν τα αποτελέσματα της πολύ καλής δουλειάς του προσωπικού του κέντρου».

Κύριο αντικείμενο των ευρωβουλευτών ήταν η κατάσταση με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ωστόσο είχαν την ευκαιρία να δουν τη συνολικότερη κατάσταση με το προσφυγικό -μεταναστευτικό στη Λέσβο. Όπως είπε μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ η ευρωβουλευτής από την Τσεχία, «μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των επιτροπών μετανάστευσης της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό ,και θα επισημάνουμε την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός και η συχνότητα των επιστροφών στην Τουρκία, να γίνεται καλύτερα η προστασία των θαλασσίων συνόρων και να βρεθεί τρόπος να φεύγουν γρηγορότερα από τα νησιά οι ανήλικοι πρόσφυγες σε πιο ασφαλής και οργανωμένες δομές».

Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Michaela Šojdrová, η χώρα της οποίας δεν δέχεται πρόσφυγες στο έδαφός της, τόνισε μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ ότι «κάποια κράτη έχουν επιλέξει να είναι απομονωμένα από το μεταναστευτικό πρόβλημα, για μένα όμως όλοι πρέπει να βοηθήσουν. Και η χώρα μου δε δέχεται μαζικά πρόσφυγες, βοηθάμε όμως οικονομικά και θα πρέπει να συνεχίσουν οι χώρες της Ε.Ε να στηρίζουν οικονομικά τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές» ενώ τόνισε ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στη φιλοξενία ανήλικων προσφύγων.

localStorage.clear();


Πηγή