Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Μεγάλη φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας: Εκκενώνονται οικισμοί κι ένα μοναστήρι

Εκκενώνονται οικισμοί κι ένα μοναστήρι – Newsbeast

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή του Αγίου Βλάση Σοφικού στην Κορινθία. Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα στην περιοχή του Αγίου Βλάση Σοφικού στην Κορινθία. Ισχυρή δύναμη 43 πυροσβεστών με 15 οχήματα καθώς και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων έσπευσαν στην περιοχή και ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος εκκενώνονται οι οικισμοί Ήλιος, Ελβετικά και Κόρφος και το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Οι κάτοικοι είναι αρκετοί αλλά περισσότεροι είναι παραθεριστές. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για περίπου 2.000 άτομα. Στον Κόρφο οι κάτοικοι έχουν κατέβει στην παραλία κατόπιν σχεδίου.

Σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο, «ο αέρας είναι δυνατός και η φωτιά έχει μέτωπο 4-5 χλμ. ενώ απέχει από το χωριό περίπου 2χλμ. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα». Το πύρινο μέτωπο κατακαίει έκταση με πεύκα και σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου στον ΣΚΑΪ, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις ζωές των κατοίκων.

Σήμερα η πιο επικίνδυνη ημέρα του καλοκαιριού για πυρκαγιά – Ειδοποίηση από το 112

Υπενθυμίζεται ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη χώρα είναι σε επιφυλακή καθώς η σημερινή ημέρα, σύμφωνα με τους χάρτες και τις εκτιμήσεις της Πολιτικής Προστασίας, χαρακτηρίζεται ως η πιο επικίνδυνη στη διάρκεια του καλοκαιριού, για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η αποστολή μηνύματος από το 112, μέσω του οποίου ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν αυξημένο κίνδυνο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι 9 περιφέρειες που κινδυνεύουν σήμερα Παρασκευή

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας, ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)




Πηγή