Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στην τελική ευθεία για ανάδειξη αρχηγού -Πάνω από 160.000 ψηφοφόροι έως τις 16:00 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις ώρες απομένουν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, και οι πολίτες που έχουν ψηφίσει έως τώρα (16:00) ανέρχονται σε 160.000.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος, που θα είναι είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης είτε ο Γιώργος Παπανδρέου, διεξάγεται χωρίς σοβαρά προβλήματα μέχρι στιγμής, και ιδίως χωρίς καθυστερήσεις. Και αυτό διότι οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση μέλους ή φίλου, ούτε να πληρώσουν εκ νέου τα 3 ευρώ, ενώ οι σταυροί επιλογής είναι μόνο δύο.

Η προσέλευση κρίνεται ικανοποιητική, με την Αττική να διατηρεί τον μέσο όρο της με υψηλά ποσοστά. Πάντως, σε κάποιες περιοχές η προσέλευση ήταν μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι κάλπες άνοιξαν από τις 7 το πρωί και δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είχαν ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή, στον α’ γύρο. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, εκτός εάν δοθεί κάποια παράταση όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα -κάτι που δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή. Τα πρώτα αποτελέσματα υπολογίζεται να βγουν 1-1,5 ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες.

Οι δύο υποψήφιοι, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου, ψήφισαν λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο μεν πρώτος στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, ο δε δεύτερος στο δημαρχείο της Νίκαιας.

Οι δηλώσεις των δύο υποψηφίων

Στις δηλώσεις του αφότου ψήφισε, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες πολλών γενεών ενώνονται. Ζητώ μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες, όπως έγινε και την προηγούμενη Κυριακή. Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε, όλοι μαζί, ισχυρή και περήφανη τη δημοκρατική παράταξη».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «την περασμένη Κυριακή, με τη μεγάλη συμμετοχή που είχαμε, στείλαμε μήνυμα ελπίδας για μια μεγάλη παράταξη, που θα είναι ευεργετική για τον τόπο».

Και συνέχισε: «Σήμερα, όλοι οι δημοκράτες στις κάλπες ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος, με ισχυρή φωνή στη Βουλή, για μια δίκαιη και πράσινη κοινωνία. Από αύριο μας περιμένουν πολλή δουλειά και νέοι αγώνες για την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής και της ανθρωπιάς».

Τα αποτελέσματα του α’ γύρου

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 99.120 ψήφους και ποσοστό 36,88%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 75.183 ψήφους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 27,97%. Ψήφισαν συνολικά 270.706 πολίτες.

Τα ποσοστά είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

Νίκος Ανδρουλάκης: 36.88% – 99.120 ψήφοι
Γιώργος Παπανδρέου: 27.97% – 75.183 ψήφοι
Ανδρέας Λοβέρδος: 25.98% – 69.827 ψήφοι
Παύλος Χρηστίδης: 3.25% – 8.733 ψήφοι
Παύλος Γερουλάνος: 2.99% – 8.027 ψήφοι
Χάρης Καστανίδης: 2,94% – 7.908 ψήφοι


Πηγή