Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τι δείχνουν οι ανερμάτιστες κινήσεις Παπανδρέου πριν τον β’ γύρο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μια αψυχολόγητη κίνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο έλειψε να βάλει μπουρλότο στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, την Κυριακή.

Ο πρώην πρωθυπουργός αίφνης -τρία μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες του β’ γύρου και αφού είχαν ανακοινωθεί από την Τρίτη τα τελικά αποτελέσματα ομόφωνα από την ΕΔΕΚΑΠ, όπου έχει την πλειοψηφία ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου- ανακάλυψε καταγγελίες για παρατυπίες σε κάλπες του πρώτου γύρου. Μια κίνηση που ερμηνεύτηκε από αρκετούς ως προάγγελος ηρωικής εξόδου του από την κούρσα ηγεσίας.

Οπως υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, ύστερα από διασταύρωση καταγγελιών προέκυψε ότι στο 20% των εκλογικών τμημάτων του πρώτου γύρου βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια (2.700, δειγματοληπτικά, όπως ισχυρίζεται, με άλλα λόγια το 1% του συνολικού αριθμού των ψήφων). Ο κ. Παπανδρέου έστειλε επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ ζητώντας να διερευνήσει εις βάθος τις εν λόγω καταγγελίες, «ώστε, εκτός των άλλων, να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής», όπως αναφέρει.

Τον άδειασε και η ΕΔΕΚΑΠ

Εκτός από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, τον Γ. Παπανδρέου άδειασε και η ίδια η ΕΔΕΚΑΠ. Σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η Επιτροπή – όπου την πλειοψηφία διαθέτει σημειωτέον ο πρώην πρωθυπουργός – επισημαίνει ότι εξετάζει όλα τα θέματα για μη τήρηση των οδηγιών της (υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες) και προσθέτει με νόημα πως «δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα».

Συνεργάτες Ανδρουλάκη για τις καταγγελίες Παπανδρέου: «Απαιτείται ευθύνη απ’ όλους»

Η απάντηση Ανδρουλάκη σε Παπανδρέου: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ:

«Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης  Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους.

Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.
Για την ΕΔΕΚΑΠ
Ο  Πρόεδρος
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ»

Η ανερμάτιστη κίνηση Παπανδρέου

Η κίνηση Παπανδρέου μοιάζει ανερμάτιστη για μια σειρά από προφανείς λόγους.

  • Οταν ένας πρώην πρωθυπουργός επιλέγει στο κρίσιμο διάστημα ματαξύ πρώτου και δευτέρου γύρου να εγείρει καχυποψία για το αποτέλεσμα, ουσιαστικά θέτει εν αμφιβόλω ένα λαμπρό ξεκίνημα με μεγάλη συμμετοχή των εκλογών του ΚΙΝΑΛ.
  • Πολύ περισσότερο, όταν οι καταγγελίες αυτές – ακόμη και εάν ευσταθούν – αφορούν στο… 1% των συνολικών ψήφων (2.700 ψηφοδέλτια από τις 270.000 που έπεσαν στις κάλπες) και που δεν επηράσαν στο ελάχιστο το τελικό αποτέλεσμα της διαφοράς. Και είναι επίσης προφανές ότι αυτά τα ψηφοδέλτια δεν πήγαν «μονοκούκι» σε κάποιον υποψήφιο αλλά διασπάστηκαν.
  • Επίσης θα ήταν πιο πειστικό εάν είχαν γίνει οι καταγγελίες πριν «σφραγιστεί» το τελικό αποτέλεσμα, από την ΕΔΕΚΑΠ. Εκ των υστέρων, δείχνει απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων.
  • Καταγγελίες για παρατυπίες ή νοθεία δεν έγιναν στην εκλογική αναμέτρηση για ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ του 2017, όταν μάλιστα είχαν βρεθεί πάνω από 16.000 ψηφοδέλτια που δεν είχαν διασταυρωθεί πλήρως, επί συνόλου 212.000 ψηφοφόρων.
  • Η χρονική συγκυρία που επέλεξε ο Γ. Παπανδρέου να κάνει τις καταγγελίες του, σε συνέχεια των επιθέσεών του προς τον Ν. Ανδρουλάκη, είναι εξ ορισμού «ύποπτη». Οντας πίσω με σχεδόν 9 μονάδες διαφορά και 23.987 ψήφους, δείχνει εν πολλοίς απέλπιδα προσπάθεια πρόκλησης έντασης που εντέλει γυρνά και μπούμερανγκ εναντίον του.

Ο σάλος και η αναδίπλωση ΓΑΠ

Οπως ήταν ευνόητο, προκλήθηκε σάλος. Τόσο συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και κομματικά στελέχη, έσπευσαν να επικρίνουν την κίνηση Παπανδρέου η οποία μόνο προβλήματα στο κλίμα που είχε δημιουργήσει το ΚΙΝΑΛ με τη μαζική συμμετοχή 270.000 ψηφοφόρων την περασμένη Κυριακή.

Η αντίδραση και η κατακραυγή ήταν άμεση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Ρόδο, όπου έχει ομιλία, απάντησε εμμέσως στις καταγγελίες Παπανδρέου, διαμηνύοντας: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Κανείς δεν θα παίξει με την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης. Πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές “παλαιών πρωταγωνιστών”, δεν θα ξαναπληγωθούν. Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ περήφανη ισχυρή παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Τι απαντούν συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη

Παράλληλα, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη επισήμαναν: «Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ανακοινώνεται σήμερα, Πέμπτη, ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα, τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη».

Στην ουσία, πρόσθεταν, «καταρρίπτει κάτι που αποφασίστηκε ομόφωνα από ένα όργανο στο οποίο έχει την πλειοψηφία». Τόνιζαν, μάλιστα: «Σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες πάνω μας, απαιτείται ευθύνη απ’ όλους».

Σημείωναν επίσης ότι αυτός ο αριθμός των 2.700 ψηφοδελτίων που καταγγέλλει ο Παπανδρέου δεν υπάρχει. Εξηγούσαν πως την περασμένη Κυριακή, τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω αναβάθμισης που έκανε η Wind, έπεσε το σήμα στα tablets. Καθώς υπήρχαν ουρές και δεν μπορούσε να γίνει διαπίστευση στα tablets, αποφασίστηκε να υπάρξει στο τέλος διασταύρωση, για να διαπιστώσουν ποιοι είναι εκτός λίστας, ώστε να μην απολέσουν το δικαίωμα της ψήφου και αυτή την Κυριακή.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, όφειλε η ΕΔΕΚΑΠ να φροντίσει ώστε τα στοιχεία που συλλέχθηκαν χειρόγραφα να ενσωματωθούν έγκαιρα στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνο σε ένα εκλογικό τμήμα στην Αχαΐα υπήρχε αναντιστοιχία ψηφισάντων με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν και δεν έχει υπογράψει τις κάλπες ο πρόεδρός του.

Η ανακοίνωση από το γραφείο του Γ. Παπανδρέου

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο πρώην πρωθυπουργός αναδιπλώθηκε ηχηρά. Με νέα ανακοίνωσή του, διαβεβαίωσε ότι δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα και υποστήριξε ότι δεν μίλησε για νοθεία στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής.

«Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.

Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών επικυρώθηκαν πριν από δύο ημέρες, ομόφωνα από την ΕΔΕΚΑΠ (όργανο στο οποίο, σημειωτέον, την πλειοψηφία διαθέτει ο πρώην πρωθυπουργός), καθώς δεν υπήρχαν καταγγελίες.

Καρανικόλας στο iefimerida.gr: Δικαιώνεται ο Λοβέρδος, που ζητούσε να μη γίνει β’ γύρος

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας, σημείωνε ότι πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία την οποία οφείλει να εξετάσει το αρμόδιο όργανο της ΕΔΕΚΑΠ, προκειμένου να μην τρωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην εκλογική διαδικασία.

Ανεξάρτητα όμως από τις καταγγελίες Παπανδρέου και συνολικά σχολιάζοντας το κλίμα των τελευταίων ημερών και τις επιθέσεις που εξαπολύει καθημερινά κατά Ανδρουλάκη ο Γ. Παπανδρέου, ο κ. Καρανικόλας τόνισε: «Δικαιώνεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, που με αίσθημα παραταξιακής συνείδησης και σεβόμενος την απόφαση της πλειοψηφίας την προηγούμενη Κυριακή ζήτησε να μην υπάρξει β’ γύρος προκειμένου να μην τρωθεί η ενότητα της παράταξης».

Η επιστολή Παπανδρέου στην ΕΔΕΚΑΠ

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων.

Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζητώ από την Επιτροπή σας, ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο, να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε, εκτός των άλλων, να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».

Μάλιστα, συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου έστειλαν και excel πίνακα με τις διαφοροποιήσεις.

Από το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν καταγγέλλει «νοθεία», απλώς έθεσε υπόψη της ΕΔΕΚΑΠ τις σχετικές καταγγελίες που περιήλθαν σε γνώση του και ζητεί να τις διερευνήσουν, ενώ διατείνονται ότι οι καταγγελίες αυτές (όπως και άλλες που δεν δημοσιοποίησαν, γιατί δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία) περιήλθαν σε γνώση τους μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Οπως υποστήριζαν στόχος ήταν να μην αμαυρωθεί η διαδικασία του β’ γύρου και να μην υπάρξουν παρατυπίες. Διέψευδαν δε ότι η κίνηση Παπανδρέου συνιστά προάγγελο απόσυρσής του από την κούρσα.

Πάντως, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Πέμπτης, επέμεινε στις καταγγελίες, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.


Πηγή