Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Εκλογές τον Μάιο στη Σλοβενία μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Τσέραρ

Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν «πιθανόν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου» μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του κράτους.

Ο πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Τσέραρ, 54 ετών, πρωθυπουργό από το 2014. Ο αρχηγός του κράτους εκτιμά πως «πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πιθανόν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του.

Πρόσθεσε πως δεν σκοπεύει να προτείνει έναν νέο πρωθυπουργό για το υπόλοιπο της θητείας του Τσέραρ, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Οι βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Η επίσημη ανακοίνωση της διεξαγωγής των εκλογών θα γίνει γνωστή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Μίρο Τσέραρ αιφνιδίασε τους δύο εταίρους του στον συνασπισμό ανακοινώνοντας την παραίτησή του μετά την αμφισβήτηση ενός μεγάλου προγράμματος υποδομών. Χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβενίας ακύρωσε το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2017 κατά το οποίο οι Σλοβένοι ενέκριναν την ανάπλαση του λιμανιού Κόπερ, στις ακτές της Αδριατικής, του μοναδικού μεγάλου εμπορικού λιμανιού της χώρας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο της κυβέρνησης του Τσέραρ, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

localStorage.clear();


Πηγή