Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Εκλογές Τουρκία: Ποιος είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ -Ο φανατικός κεμαλιστής από τη Θεσσαλονίκη, «αγκάθι» για Κιλιτσντάρογλου

«Αγκάθι στα πλευρά της αντιπολίτευσης» χαρακτηρίζει τον Μουχαρέμ Ιντζέ το France24. Ο υποψήφιος του «Κόμματος για την Πατρίδα» είναι ένας από τους 4 υποψήφιους που διεκδικούν την εκλογή του στην αναμέτρηση της 14ης Μαΐου.

Ένας «βετεράνος» της πολιτικής,με χρόνια παρουσία στη βουλή και γνωστός για τις «φλογερές» ομιλίες του κατά του Ερντογάν αλλά και για την ικανότητά του να «κινητοποιεί τα πλήθη», απέτυχε να επικρατήσει του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του 2018, μολονότι ήταν τότε υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, στο οποίο ηγείται πλέον ο Κιλιτσντάρογλου), με τον νυν Τούρκο πρόεδρο να κερδίζει την μάχη της κάλπης τότε από τον πρώτο γύρο με 52%, ενώ ο Ιντζέ συγκέντρωσε 30%.

Μουχαρέμ Ιντζέ: Ο φανατικός Κεμαλιστής με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη που «κοντράρει» τον Κιλιτσντάρογλου

Ο φανατικός Κεμαλιστής Ιντζέ, άλλοτε καθηγητής Χημείας και Φυσικής, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, επανήλθε στην εκλογική «κονίστρα», στην οποία ο Ερντογάν ψάχνει την τρίτη διαδοχική του θητεία. Αλλά αυτή την φορά, οι Τούρκοι αναλυτές με τους οποίους ήρθε σε επαφή το France24, τον βλέπουν ως ένα «αγκάθι» στα πλευρά της αντιπολίτευσης.

«Εμπόδιο για το CHP και τον Κιλιτσντάρογλου ο Ιντζέ»

Η ενωμένη αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Κιλιτσντάρογλου βλέπει με ανησυχία την υποψηφιότητα Ιντσέ, γιατί θέτει εν αμφιβόλω μια πιθανή νίκη του Κιλιτσντάρογλου σε βάρος του Ερντογάν από τον πρώτο γύρο.
«Αν ο Ιντσέ πάει καλά στην κάλπη, συγκεντρώνοντας περίπου 4% ή παραπάνω, θα μπορούσε να αποτρέψει τον Κιλιτσντάρογλου από το να κερδίσει μια νίκη στον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου, οδηγώντας την εκλογική αναμέτρηση σε έναν δεύτερο γύρο», λέει στο γαλλικό μέσο ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Washington Institute. Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι προς το συμφέρον του Ερντογάν να δει τον Ιντσέ να ανεβαίνει».

«Μια πραγματική πρόκληση για τον Κιλιτσντάρογλου» είναι ο Ιντζέ σύμφωνα με το France24, που σημειώνει ο 74χρονος υποψήφιος για την τουρκική προεδρία μπορεί να στηρίζεται σε 6 κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και στην υποστήριξη του φιλοκουρδικού HDP, ωστόσο δεν έφτασε σε συμφωνία με τον Ιντζέ για να του παράσχει και εκείνος στήριξη. Υπενθυμίζεται πως από το 2021 ο Ιντζέ έχει ιδρύσει το δικό του κόμμα, το Κόμμα της Πατρίδας (Memleket partisi).

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ/ AP Photo
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ/ AP Photo

«Ο Μουχαρέμ Ιντζέ εμφανίζεται ως εμπόδιο για το CHP και τον Κιλιτσντάρογλου» λέει στο France24 από την πλευρά του και ο Ντιντιέ Μπιλιόν, αναπληρωτής διευθυντής του γαλλικού think-tank «Ινστιτούτο διεθνών και στρατηγικών σχέσεων» (Iris). Για αυτόν, «η υποψηφιότητα Ιντζέ είναι μια διχαστική υποψηφιότητα, καθώς λέει πως πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στον Ερντογάν».

Εκλογές Τουρκία: Ο παράγοντας «νεολαία» και η επίδραση που ασκεί ο Ιντζέ

Το γαλλικό μέσο αναφέρεται στις εκλογές στην Τουρκία ως ένα «ντέρμπι», όπου ακόμα και η παραμικρή διαίρεση στις ψήφους στο στρατόπεδο απέναντι στον Ερντογάν φαντάζει επικίνδυνη. Ο Ιντσέ θα μπορούσε να κάνει τον εαυτό του να ακουστεί στην τουρκική νεολαία, λέει το France24, με τη νεολαία στη γείτονα να βλέπει τον 69χρονο Κιλιτσντάρογλου και τον 74χρονο Ερντογάν να κονταροχτυπιούνται για την προεδρία.

«Ο Ιντζέ δεν αυτοπροσδιορίζεται να ανήκει ούτε αριστερά, ούτε δεξιά», λέει ο Τσαγκαπτάι, προσθέτοντας πως «είναι ο Ιντσέ και το στυλ των κεντρώων-λαϊκιστικών πολιτικών του που έλκουν τους νέους». Υπολογίζεται πως στις 14 Μαΐου θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 5.2 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι περί οτο 8% του εκλογικού σώματος.

Για τον Ντιντιέ Μπιλιόν, ο Ιντζέ είναι μια υποψηφιότητα που «μετρά, αλλά δεν μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη». «Δεν έχουμε ακούσει πολλά για αυτόν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση και δεν έχει δώσει σημεία πολιτικής ζωής για 5 χρόνια».

«Ο Ιντζέ είναι στο 4-6%, όμως παραμένει πολύ σημαντικός»

«Όταν ξεκινούσε την καμπάνια, ήταν στο 14-16%. Τώρα είναι στο 4-6%, αλλά παραμένει πολύ σημαντικός στην κούρσα για την ανάδειξη του προέδρου», ανέφερε ο Τσαγκαπτάι. Είναι ένας πολιτικός που του αρέσει «η προσοχή και να είναι στο επίκεντρο και θα παραμείνει στην εκλογική μάχη», τονίζει ο ίδιος στο France24, λέγοντας πως θα δούμε αν θα είναι αυτός που «θα χαλάσει τη γιορτή» ή όχι.


Πηγή