Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Εκστρατεία για τη σωτηρία του «Ελληνικού Σπιτιού» στο Παρίσι

Διπλή εκστρατεία για τα σωτηρία του ξεκινά το Ελληνικό Ίδρυμα (Fondation Hellénique), στο Παρίσι, ένας χώρος που έχει φιλοξενήσει πολλούς έλληνες φοιτητές και έχει συνδεθεί με την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Όπως τονίζει η διευθύντρια του Ιδρύματος και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης Μαρία Γκράβαρη Μπάρμπα, τα δωμάτια χρίζουν άμεσης ανακαίνισης προκειμένου να παραμείνει ανοικτό το κτίριο στο πλαίσιο της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης και σύμφωνα με τις γαλλικές κτηριακές προδιαγραφές.

Τα δωμάτια του Ελληνικού Ιδρύματος στο Παρίσι πρέπει να ανακαινισθούν προκειμένου το Ίδρυμα να συνεχίσει να λειτουργεί στα πλαίσια και να αποφευχθεί η περιθωριοποίησή του ή ακόμη η απαγόρευση λειτουργίας του για λόγους ασφάλειας ή μη συμμόρφωσης του ως προς τις γαλλικές κτηριακές προδιαγραφές. Οι εργασίες προβλέπουν την ανακαίνιση όλων των δωματίων, την ανακαίνιση όλων των ηλεκτρικών και υδραυλικών υποδομών, την στεγανοποίηση του δώματος, την εγκατάσταση υποδομών όπως τουαλετών και ντους (σήμερα είναι ακόμη κοινόχρηστοι χώροι) σε όλα τα δωμάτια καθώς και την διασφάλιση πρόσβασης και δημιουργίας δωματίων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι εργασίες αυτές θα επιτρέψουν στο ελληνικό σπίτι να συνεχίσει να υποδέχεται Έλληνες φοιτητές με ασφάλεια τις επόμενες δεκαετίες.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094569078-0’); });

Το Ίδρυμα Νιάρχου επιδοτεί μέρος των απαραίτητων εργασιών ανακαίνισης, με ποσό της τάξης του 1,1 εκατομμυρίων ευρώ υπό τον όρο να συγκεντρωθεί το υπόλοιπο ποσό σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ έως το τέλος του έτους ώστε να αρχίσουν οι εργασίες ανακαίνισης τον Ιούνιο του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινούν δυο εκστρατείες:

– Η εκστρατεία «Ένα δωμάτιο στο όνομά σας» καλεί τους δωρητές να «υιοθετήσουν» ένα από τα 80 ανακαινισμένα δωμάτια του Ιδρύματος έναντι 2500 ευρώ. Σημειώνεται δε ότι έχουν ήδη υιοθετηθεί περισσότερα από τα μισά δωμάτια (45), ενώ τα ονόματα πολλών δωρητών εμφανίζονται στην ιστοσελίδα https://fondation-hellenique.fr/nos-mecenes-et-donateurs-actuels/

– Η εκστρατεία « Για να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη Φοντασιόν» είναι καμπάνια συλλογικής χρηματοδότησης η οποία στοχεύει να συλλέξει 50.000 ευρώ, ενώ επιτρέπει συνεισφορές που αρχίζουν από τα 20 ευρώ (https://dartagnans.fr/fr/projects/rendons-accessible-la-fondation-hellenique/campaign)

Γνωστό και ως «Ελληνικό Σπίτι», το Ελληνικό Ίδρυμα χτίστηκε το 1932 με πρωτοβουλία του τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι, Νικολάου Πολίτη, ενώ και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Ζάχο. Από το «Ελληνικό Σπίτι» έχουν περάσει πολλές προσωπικότητες του πνεύματος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή