Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Εκτροχιασμός τρένου στην Ολλανδία, 1 νεκρός, 30 τραυματίες -«Ακούσαμε χτυπήματα, έτρεμε το σπίτι», μαρτυρίες σοκ

Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων του χωριού Βούρσχοουτεν ανάμεσα στη Χάγη και στη Λάιντεν της Ολλανδίας, οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν αμέσως μόλις κατάλαβαν πως κάτι κακό είχε συμβεί.

Ο εκτροχιασμός του τρένου που σημειώθηκε περίπου στις 3 τα ξημερώματα και είχε ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 30 περίπου, ξύπνησε τους κατοίκους της περιοχής.

«Όλο το σπίτι έτρεμε»

«Ακούσαμε μόνο δύο χτυπήματα και μετά είδαμε πολλές λάμψεις. Όλο το σπίτι έτρεμε, εμείς τρέμαμε στα κρεβάτια μας. Η σύζυγός μου είπε αμέσως: ‘Κάτι δεν πάει καλά’» δήλωσε στο ολλανδικό δίκτυο AD ο Radboud van Trigt, ένας κάτοικος της περιοχής.

Η οικογένεια ανέλαβε αμέσως δράση όταν κοίταξε έξω και είδε στην αρχή μόνο μερικά κόκκινα φώτα στο σκοτάδι, αλλά στη συνέχεια αντίκρισε την ολοσχερώς κατεστραμμένη αμαξοστοιχία. Σφυρίγματα, καπνός, άνθρωποι που φώναζαν, λένε άλλοι κάτοικοι της περιοχής που βγήκαν επίσης στους δρόμους.

Oι κάτοικοι του ολλανδικού χωριού έσπευσαν να βοηθήσουν τους επιβαίνοντες του τρένου

Ο van Trigt σοκαρίστηκε από αυτό που είδε. Το τρένο βρισκόταν διπλωμένο στις ράγες. «Η αστυνομία και τα ασθενοφόρα ήταν εκεί μέσα σε πέντε λεπτά» λέει στο ολλανδικό δίκτυο. Εν τω μεταξύ, οι πρώτοι επιβάτες περπατούσαν ήδη προς το σταθμό, καθώς υπάρχει ένα φαρδύ χαντάκι μεταξύ του δρόμου και του σιδηρόδρομου.

«Ο γιος μου έβαλε το τραπέζι του κήπου μας πάνω από το χαντάκι ώστε οι επιβάτες να μπορούν να απομακρυνθούν και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φτάσουν γρήγορα στο τρένο» πρόσθεσε ο van Trigt. Στη συνέχεια, τόσο ο ίδιος όσο και οι γείτονες απομάκρυναν τα αυτοκίνητά τους ώστε οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να έχουν όλο το χώρο δικό τους.

Σοκαρισμένοι οι τραυματίες και ο μηχανοδηγός

Οι κάτοικοι της περιοχής διέθεσαν τα σπίτια τους και οι ελαφρά τραυματισμένοι επιβάτες που μπόρεσαν να κατέβουν από το τρένο, έλαβαν φροντίδα από το προσωπικό των ασθενοφόρων επί τόπου. «Αυτοί είχαν κοψίματα, γρατζουνιές, ένα άτομο δέχτηκε ράμματα. Οι περισσότεροι ήταν πολύ ταραγμένοι».

Η οικογένεια του Van Trigt περιέθαλψε επίσης τον μηχανοδηγό του τρένου. «Ήταν πολύ σοκαρισμένος και δεν είπε πολλά» λέει ο Radboud.

Σύμφωνα επίσης με τους κατοίκους της περιοχής, οι περισσότεροι από τους επιβάτες πήγαν μόνοι τους με τα πόδια στο σταθμό. «Η NS τους πήγε στη Χάγη με λεωφορείο» λέει ο van Trigt. Ο ίδιος πρέπει να πάει στο Άσεν σήμερα το πρωί και με τον σταθμό δίπλα στο σπίτι του, είχε προγραμματίσει να πάει με το τρένο. «Φυσικά, αυτό δεν λειτουργεί τώρα. Θα πρέπει να πάω με το αυτοκίνητο».

Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από τον εκτροχιασμό τρένου στην Ολλανδία


Πηγή