Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Εκτόξευση στη δημοτικότητα του Μουν μετά τη συνάντηση με Κιμ

Μπορεί να βρίσκεται στην προεδρία της Νότιας Κορέας για λιγότερο από έναν χρόνο (εκλέχθηκε στις 9 Μαΐου του 2017), αλλά η δημοτικότητά του έχει εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα, έπειτα από την ιστορική του συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο λόγος για τον Μουν Τζε-Ιν, του οποίου περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους εγκρίνουν τις ενέργειές του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη Realmeter, η υψηλή δημοτικότητα του Μουν οφείλεται «στις ολοένα και αυξανόμενες προσδοκίες της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την επίτευξη ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο». Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πλέον το 78,3% των ερωτηθέντων εγκρίνει τις ενέργειες του Νοτιοκορεάτη προέδρου, σημειώνοντας αύξηση οκτώ μονάδων μετά την Παρασκευή (27/04).

Από την εκλογή του τον Μάιο του 2017 ο Μουν προβάλει μια εικόνα σταθερότητας και ρεαλισμού, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα επικοινωνικακός, εξηγεί από την πλευρά του ο Τζέονγκ Χαν-Γουλ του ινστιτούτου Hankook Research.

«Το ποσοστό της δημοτικότητας του Μουν, που ήταν σχετικά χαμηλό στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ανέβηκε με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν», πρόσθεσε.

Έπειτα από δύο χρόνια έντασης, λόγω του πυρηνικού και του βαλλιστικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ, από τις αρχές τους έτους διαφαίνεται στο ορίζοντα η προοπτική της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Αυτό το γεγονός αποδίδεται κυρίως στον Μουν, ο οποίος εξελέγη δεσμευόμενος να συνομιλήσει με τη Βόρεια Κορέα.

localStorage.clear();


Πηγή