Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ελπίδα για την αποτροπή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης: Η Ουκρανία ανοίγει διαδρομές μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας

Η Ουκρανία έχει οργανώσει δύο διαδρομές μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας για την εξαγωγή σιτηρών και την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Διάφορα προβλήματα έχουν επιβραδύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρο Σενίκ δήλωσε ότι η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρεμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ευρύτατες ελλείψεις, αλλά και αύξηση των τιμών.

Πάντως, η Ουκρανία έχει στείλει περίπου 601.115 τόνους σιτηρών στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας στην Μαύρη Θάλασσα μετά από την εισβολή της Ρωσίας, με επιπλέον 120.294 τόνους να βρίσκονται καθ’ οδόν.

Η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που έχουν αποθηκευτεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Οι ποσότητες αυτές, γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν οδικώς, μέσω ποταμών, αλλά και σιδηροδρομικώς.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες και με τις βαλτικές χώρες για την οργάνωση ενός τρίτου διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων, όπως δήλωσε ο Σενίκ.

Οι Ρώσοι καίνε τα σιτηρά της Ουκρανίας

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία χθες ότι βομβαρδίζει τους σιτοβολόνες της Ουκρανίας, καθώς ο Πούτιν επιδιώκει να προκαλέσει λιμό στη χώρα..

Πλάνα εμφανίστηκαν να δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να ψεκάζουν με νερό τις καλλιέργειες σιταριού σε μια προσπάθεια να σώσουν τη σοδειά των σιτηρών.

Η χώρα αντιμετωπίζει μαζικές ελλείψεις τροφίμων και έναν ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό που την εμποδίζει να εξάγει προσοδοφόρα αγροτικά προϊόντα.

Η Ουκρανία, που ονομάζεται και σιτοβολώνας της Ευρώπης, διαθέτει μερικά από τα πιο εύφορα εδάφη της ηπείρου – και προμηθεύει με τρόφιμα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Οι εμπρηστικές βόμβες, οι οποίες έχουν απαγορευτεί από μια συνθήκη του ΟΗΕ που έχει υπογραφεί από τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες 123 χώρες, έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τις δυνάμεις του Πούτιν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων τύπων όπλων που θεωρείται ότι προκαλούν περιττά ή αδικαιολόγητα δεινά στους μαχητές ή πλήττουν αδιακρίτως τους αμάχους.

Το εύφλεκτο περιεχόμενο των βομβών αυτών καίγεται στους 2.200C και ανάβει πυρκαγιές που είναι δύσκολο να σβηστούν.

Παράγουν την πιο καυτή ανθρωπογενή ουσία και μπορούν να κάψουν την ανθρώπινη σάρκα μέχρι το κόκκαλο.

Μπλίνκεν για Ουκρανία: 20 εκατ. τόνοι σιτηρών κλειδωμένα σε σιλό στην Οδησσό

Και η αποκάλυψη αυτή ήρθε την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε ότι υπάρχουν 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που βρίσκονται κλειδωμένα σιλό έξω από το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

Και υπάρχουν περισσότερες ποσότητες σιτηρών σε πλοία που εμποδίζονται να φύγουν από το βασικό στρατηγικό λιμάνι.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή: «Ο πρόεδρος Πούτιν εμποδίζει την αποστολή τροφίμων και χρησιμοποιεί επιθετικά τη μηχανή προπαγάνδας του για να αποσείσει ή να διαστρεβλώσει την ευθύνη, επειδή ελπίζει ότι έτσι θα κάνει τον κόσμο να του υποκύψει και να τερματίσει τις κυρώσεις.

Με άλλα λόγια, με απλά λόγια, πρόκειται για εκβιασμό.

‘Το Κρεμλίνο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι εξάγει την πείνα και τον πόνο πολύ πέρα από τις ουκρανικές συνοικίες, με τις χώρες της Αφρικής που βιώνουν ένα υπερβολικά μεγάλο μερίδιο του πόνου».

Πρόσφατα, η Τουρκία ξεκίνησε να συντονίζεται με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια παρόλο που σε άλλα σημεία της χώρας μαίνονται συγκρούσεις, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.


Πηγή