Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ενεργειακή κρίση: Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συζητάει να κλείνουν τα καταστήματα στις 8 ή στις 7 αντί για τις 9

Στην πρόταση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τις προϋποθέσεις ώστε το μέτρο αυτό, το οποίο θα στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας, να καταστεί εφαρμόσιμο, αναφέρθηκε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

«Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο αν δηλαδή τα καταστήματα κλείνουν στις 8 ή στις 7 αντί να κλείνουν στις 9 όπως ισχύει έως τώρα» δήλωσε ο κ. Καφούνης, επισημαίνοντας πως αν και το αίτημα συζητείται περισσότερες από δύο εβδομάδες στον ΕΣΑ αλλά και στα όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο σε τοπικό ή πανελλήνιο επίπεδο, παραδέχθηκε πως είναι μία σύνθετη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού

«Επειδή ακριβώς δεν νομοθετώ, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθεί με απόφαση δική μου που να καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα και το διπλανό κατάστημα να μένει ανοιχτό ή ακόμη χειρότερα να μένουν ανοιχτά όλα τα σούπερ μάρκετ ή μεγάλες αγορές ή malls ή οτιδήποτε. Θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει μετά να τρέχουμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η δική μας τοποθέτηση λέει, πρώτον, ότι αν αυτό γίνει πρέπει να γίνει με υπουργική απόφαση και να αφορά όλη την αγορά για να είναι τίμιο το μέτρο, διαφορετικά θα έχουμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεύτερον, θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιδότηση του ενεργειακού κόστους, διότι μην ξεχνάμε ότι το ενεργειακό κόστος επιδοτείται σε συνδυασμό με μια μείωση στην κατανάλωση. Από τη στιγμή που θα κλείνουμε νωρίτερα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα υπάρχει μείωση στην κατανάλωση άρα και το ενεργειακό κόστος θα πρέπει να είναι μειωμένο για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Γιατί μην ξεχνάμε ότι θα ζητήσουμε από τις εμπορικές επιχειρήσεις να λειτουργούν λιγότερες ώρες, αλλά να καλύψουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Αυτή η εξίσωση δεν βγαίνει εάν δεν κάνουμε μία παρέμβαση» συμπλήρωσε.

Με μειωμένο ωράριο τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη -Το συζητούν και στην Αθήνα, ποιες ώρες «κόβουν»

Ενεργειακή κρίση: Τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη θα κλείνουν δύο ώρες νωρίτερα -Το νέο ωράριο

Το μέτρο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη ισχύ

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών υπογράμμισε ότι «θα πρέπει το μέτρο αυτό να έχει συγκεκριμένη ισχύ, όσο διαρκούν οι ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά επίσης να μπορεί η μισθωτή εργασία, δηλαδή οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, να προσαρμοστούν στο νέο ωράριο, να μπορούμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους ίδιες ώρες, γιατί εμείς δεν θέλουμε να δούμε λιγότερες ώρες εργασίας για τους μισθωτούς, άρα και λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους».


Πηγή