Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Επίσημα υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Τραμπ

Επίσημα υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Τραμπ

Τις ψήφους που χρειαζόταν για να λάβει και πάλι το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, στο συνέδριο του κόμματος που διεξάγεται στη Σάρλοτ, έλαβε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι εκπρόσωποι της καθεμιάς από τις 50 πολιτείες άρχισαν με αλφαβητική σειρά -ξεκινώντας από την Αλαμπάμα- να ανακοινώνουν τη στήριξή τους στον απερχόμενο πρόεδρο. Λίγο μετά το μεσημέρι, τοπική ώρα, ξεπεράστηκε το όριο των 1.276 ψήφων που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει το χρίσμα.

Ο Τραμπ έφτασε στη Σάρλοτ γύρω στις 19.30 (ώρα Ελλάδας), βάζοντας τέλος στις εικασίες για το αν θα παρίστατο αυτοπροσώπως στην έναρξη του συνεδρίου ή όχι. Νωρίτερα, σε ένα μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, επιτέθηκε στα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και MSNBC επειδή δεν μετέδιδαν ζωντανά την ψηφοφορία των αντιπροσώπων των Πολιτειών.

«Ψευδείς ειδήσεις! Ιδού εναντίον ποιου πρέπει να αγωνιστεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα», έγραψε.

Ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, έλαβε και αυτός το χρίσμα του κόμματος, νωρίτερα σήμερα. «Η Αμερική χρειάζεται άλλα τέσσερα χρόνια τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Άκουσα την περασμένη εβδομάδα ότι διακυβεύεται η δημοκρατία. Όμως όλοι ξέρουμε ότι διακυβεύονται η οικονομία, ο νόμος και η τάξη», είπε στη σύντομη ομιλία του.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ενόψει του συνεδρίου

Παράλληλα, για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική του προέδρου Τραμπ, στα πλαίσια του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο οποίο έλαβε το χρίσμα για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μερικές δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν το βράδυ της Κυριακής κοντά στον χώρο όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε ανθρώπους και χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού εναντίον του πλήθους που είχε μπλοκάρει την κυκλοφορία και, σύμφωνα με τις Αρχές, επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Τα πλήθη συνεχίζουν να αποκλείουν την κυκλοφορία και εμποδίζουν λεωφορεία και αυτοκίνητα να κινηθούν», ανέφερε στο Twitter το Αστυνομικό Τμήμα Σάρλοτ-Μέκλενμπεργκ, περιγράφοντας ένα από τα επεισόδια.

Σε άλλες αναρτήσεις, η Αστυνομία ανέφερε ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν μια σύλληψη και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που επιχειρούσαν να ανοίξουν τον δρόμο, εκτοξεύοντας εναντίον τους κώνους και κλοτσώντας έναν από αυτούς. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Ένας διαδηλωτής που μίλησε στην εφημερίδα Charlotte Observer και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι εκπροσωπεί την ομάδα «Unemployed Action» («Δράση Ανέργων»), που διαμαρτύρεται για την αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Την Κυριακή (23/08), περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο Westin Charlotte, το ξενοδοχείο όπου θα γίνει το συνέδριο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Τραμπ.


Πηγή