Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη

Με ρυθμό χαμηλότερο από τον αναμενόμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο και η οικονομική εμπιστοσύνη συνέχισε να υποχωρεί, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, με τις ενδείξεις των προβλημάτων να είναι πιο εμφανείς στην Ιταλία.

Η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 0,2% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, μετά από ρυθμό ανάπτυξης 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 1,7% από 2,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και ετήσιο ρυθμό 1,8%.

Η Eurostat δεν δίνει ξεχωριστά στοιχεία για τις χώρες στην πρώτη εκτίμησή της, αλλά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα από την ιταλική στατιστική υπηρεσία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έδειξαν ότι η ανάπτυξη της Ιταλίας ανακόπηκε στο τρίτο τρίμηνο εν μέσω της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Οκτώβριο για δέκατο συνεχόμενο μήνα και περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Ο δείκτης, που αντανακλά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, μειώθηκε στις 109,8 μονάδες από 110,9 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο. Μεταξύ των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, ο δείκτης μειώθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ αυξήθηκε στην Ισπανία.

localStorage.clear();


Πηγή