Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Επιδότηση βενζίνης: Και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δικαιούνται Fuel Pass -Πάνω από 1,9 εκατ. οι αιτήσεις συνολικά

Μεγάλο αριθμό αιτήσεων εξακολουθεί να δέχεται το Fuel Pass, η εφαρμογή για την επιδότηση καυσίμων.

Η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων -οι τιμές των οποίων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα- βρίσκεται στο vouchers.gov.gr και αιτήσεις μπορεί να υποβάλλουν πλέον όλοι οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια, ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν υποβληθεί πάνω από 1,9 εκατ. αιτήσεις για την επιδότηση καυσίμων. Εξ αυτών, περισσότερες από 1.500.000 έχουν γίνει ήδη δεκτές από το σύστημα και είτε έχουν προχωρήσει οι πληρωμές είτε θα ολοκληρωθούν εντός 48 ωρών από τη στιγμή υποβολής της αίτησης.

Οι περισσότεροι πολίτες επέλεξαν την κατάθεση του ποσού της επιδότησης σε IBAN και μόλις 362.000 ζήτησαν την έκδοση της άυλης ψηφιακής κάρτας, κερδίζοντας ένα έξτρα μπόνους 5 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της άυλης ψηφιακής κάρτας περιορίζεται αποκλειστικά σε πρατήρια καυσίμων και η χρήση και εγκατάστασή της απαιτεί την κατοχή smartphone που υποστηρίζει απαραιτήτως την τεχνολογία NFC (Near Field Communication) για ανέπαφες συναλλαγές.

Με το NFC, το smartphone λειτουργεί ουσιαστικά σαν μια «κάρτα» και αναγνωρίζεται από τα POS.

Fuel Pass: Και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δικαιούνται επιδότηση

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται ότι την επιδότηση καυσίμου δικαιούνται και οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία ούτως ή άλλως απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας -μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την αίτηση.

Η διαδικασία που ακολουθούν όσοι έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο -τα κόστη χρήσης του οποίου έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω της εκρηκτικής ανόδου του ρεύματος- είναι πανομοιότυπη με τους άλλους τύπους οχημάτων:

Οι δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα Fuel Pass μέσω των διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Tα κριτήρια για το Fuel Pass

Για όλους τους τύπους οχημάτων -και για τα ηλεκτρικά, με μόνη διαφορά τα τέλη κυκλοφορίας- δικαιούχοι είναι:

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό τη συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.
  • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (π.χ. από τον εργοδότη σας).

Πηγή