Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Επιπλέον κυρώσεις κατά του Μαδούρο ζητεί από την ΕΕ ο Γκουαϊδό

«Έχουμε να κάνουμε με δικτατορία και πρέπει να υπάρξει πίεση» δηλώνει ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, καταγγέλλοντας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild το «τελείως διεφθαρμένο καθεστώς» του Νικολάς Μαδούρο.

Ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να του επιβάλει επιπλέον κυρώσεις και φέρνει ως παράδειγμα την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094950449-0’); });

Ο Χουάν Γκουαϊδό είναι ανήσυχος για το μέγεθος της καταστολής που εφαρμόζει το καθεστώς Μαδούρο. «Επτακόσιοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων μόνο τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχουν 300 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές» τονίζει και αφήνει να εννοηθεί ότι και ο ίδιος διατρέχει κίνδυνο. «Ζούμε όλοι υπό την απειλή της φυλάκισης ή ακόμη και της δολοφονίας. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας διαδηλώνει σήμερα για να πείσει τον στρατό να στρέψει την πλάτη στον πρόεδρο και να αναγνωρίσει στην θέση του τον Χουάν Γκουαϊδό, που έχει με το μέρος του ευρεία διεθνή υποστήριξη, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα (6 με 8 το απόγευμα ωρα Ελλάδας) για να παραλύσει την χώρα, χτυπώντας κατσαρόλες ή κρατώντας πλακάτ.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν το Σάββατο «οκτώ ημέρες» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας για να οργανώσει εκλογές. Ο Μαδούρο ξεκαθάρισε, σε συνεντεύξεις που έδωσε σήμερα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πως είναι θετικός στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές αλλά όχι σε προεδρικές, κάνοντας λόγο για εκβιασμό.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας τα βάζει ανοιχτά με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, κατηγορώντας τον πως συμμετείχε στο «πραξικόπημα» που ενορχηστρώθηκε εναντίον του στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ. «Αυτό συμβαίνει. @sanchezcastejon συμμετείχε ανοιχτά στο πραξικόπημα του (Ντόναλντ) Τραμπ στη Βενεζουέλα» γράφει στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. Ο Σάντσεθ «με τον ευρωπαϊκό εταιρικό του καπιταλισμό παριστάνει ότι δίνει μαθήματα ισότητας και σοσιαλισμού» σχολιάζει ειρωνικά.

 

Ο ίδιος επικρίνει tweet που ανάρτησε ο Σάντσεθ από την Δομινικανή Δημοκρατία, όπου χθες Τρίτη παρευρέθηκε στην ετήσια σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. «Ο λαός της Βενεζουέλας πρέπει σήμερα να νιώσει την υποστήριξη της #InternationaleSocialiste. Πρέπει να νοιώσει ότι ο αγώνας του για τη δημοκρατία και την πρόοδο είναι ο λόγος που πρόσκειται στη δική μας πλευρά και ότι γι’ αυτόν τον λόγο θα είμαστε πάντα μαζί του» ανέφερε ο Σάντσεθ στο μήνυμά του.

 

Τη Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «η αριστερά δεν έχει καμία σχέση με τον Μαδούρο». «Με την Ευρώπη θα υπερασπιστούμε δίκαιες, ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη Βενεζουέλα» έγραψε στο Twitter.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή