Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Επιστολή διαμαρτυρίας του Μίκη Θεοδωράκη για την εκχώρηση των μνημείων

Επιστολή διαμαρτυρίας απευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης για την «εκποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου», με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για εκχώρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργο Παπαχρήστο, ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει ακόμη μία παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα, υπενθυμίζοντας ομιλία του προ ετών στα Προπύλαια, όταν είχε πει για την επερχόμενη, τότε, εκποίηση του πολιτιστικού πλούτου, καταλήγοντας ότι κινδυνεύει να παραχωρηθεί ακόμα και η Ακρόπολη.

«Ήταν μία πρόβλεψη, που στηρίχτηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας υποχρεώθηκε να υπογράψει την εκχώρηση της εθνικής μας αυτοτέλειας και του εθνικού μας πλούτου, πράγμα που δεν συνέβη με τις υπόλοιπες χώρες που έχουν αντιμετωπίσει Μνημόνια και έχουν ήδη επανέλθει στη δημοσιονομική κανονικότητα» σημειώνει.

«Με τα Μνημόνια που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή, έχουμε δεμένα τα χέρια μας, αφού εμείς μόνοι μας απεμπολήσαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και κυρίως το δικαίωμα σε μια ανάπτυξη που να βασίζεται στον εθνικό μας πλούτο. Υπόγειο και υποθαλάσσιο. Γι΄αυτό άλλωστε είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει ανακηρύξει την ΑΟΖ και που δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο, που ως φαίνεται, είναι πολύ μεγάλος.

Αυτό ακριβώς αποκάλυψε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Μπάτσης ύστερα από έρευνες σε όλη την Ελλάδα με το βιβλίο του για την εκβιομηχάνιση της χώρας. Το οποίο περιέργως εξαφανίστηκε, ο δε συγγραφέας του εκτελέστηκε μαζί με τον Μπελογιάννη!»

«Βλέπετε, το χέρι των άσπονδων φίλων μας είναι πολύ μακρύ. Αλλά όταν κάποιος έχει το ελάττωμα να είναι συνθέτης, αυτά που λέει είναι παραμύθια, που οι “σοφοί” μας τα βαφτίζουν “σενάρια συνωμοσίας”. Ας μου επιτραπεί εδώ να θυμίσω ότι όλα τα κατά καιρούς “παραμύθια” του συνθέτη έχουν επιβεβαιωθεί πολλά χρόνια πριν οι “αρμόδιοι” τα ανακαλύψουν, που συνήθως όταν τα ανακαλύπτουν είναι πλέον πολύ αργά» καταλήγει.

localStorage.clear();


Πηγή