Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η πρώτη δημόσια ψηφιακή συζήτηση της ΕΥΔΑΠ για το νερό στην Αθήνα

Η δημόσια συζήτηση για το νερό στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Νερού, μια εβδομάδα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου.

Η θεματολογία περιείχε την ιστορία του νερού στην Αττική, τον αστικό κύκλο του νερού αλλά και θέματα διαχείρισης, αξιοποίησης των υδάτων, καθώς και δράσεις μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αναδεικνύοντας τη διάσταση της βιωσιμότητας και της ορθολογικής χρήσης του νερού. Το Forum απευθύνθηκε όχι μόνον σε ειδικούς επιστήμονες, αλλά και σε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα τελευταία επιτεύγματα που αφορούν στο νερό και εφαρμόζονται ή σχεδιάζεται να εφαρμοσθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από την ΕΥΔΑΠ.

Οι δράσεις της Εβδομάδας Νερού αντικατοπτρίζουν τη διάθεση της εταιρείας για μια νέα εποχή επικοινωνίας με τα κοινά της, συνομιλώντας και καινοτομώντας σε πολλούς τομείς, μένοντας συνεπής στη νέα, σύγχρονη εικόνα της και στη διάθεση της για καινοτομία και βιωσιμότητα. Υπενθυμίζουμε την εφαρμογή EYDAPP, που λανσαρίστηκε το Σεπτέμβριο του 2021, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να πληρώνουν το λογαριασμό τους, να δηλώνουν βλάβη με ακριβή προσδιορισμό σημείου, να ενημερώνονται για τυχόν πιθανές διακοπές υδροδότησης, να επικοινωνούν με το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών και να βρίσκουν τα κοντινότερα σε αυτούς σημεία εξυπηρέτησης.

Digital Athens Water Forum
Digital Athens Water Forum

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η δυνατότητα ενεργοποίησης ηλεκτρονικού λογαριασμού. Η ενεργοποίηση του e-bill, συνοδεύεται από μια επιπλέον δράση Εταιρικής Υπευθυνότητας εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ. Η Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό we4all, φυτεύει ένα δέντρο για κάθε πέντε λογαριασμούς που θα αντικαθίστανται από ψηφιακούς. Η πρώτη ενέργεια δενδροφύτευσης πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο της Εβδομάδας Νερού, στον Ασπρόπυργο, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 με τη συμμετοχή εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Οι υπόλοιπες δράσεις της εβδομάδας

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου εγκαινιάστηκε το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σπάμε το Φράγμα της Μηχανικής» για μαθητές Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Φράγματος Μαραθώνα με πρώτους «πτυχιούχους» μαθητές του Α’ Δημοτικού σχολείου Μαραθώνα. Μέσα από το παιχνίδι και την ενεργή συμμετοχή τους, οι μαθητές κατανόησαν την επίδραση που είχε το έργο της κατασκευής του Φράγματος στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης των Αθηνών και εξοικειώθηκαν με τη διαδικασία κατασκευής ενός μηχανικού έργου.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σπάμε το Φράγμα της Μηχανικής»
Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σπάμε το Φράγμα της Μηχανικής»

Ο θεσμός της Εβδομάδας Νερού ολοκληρώνεται την Πέμπτη 24 Μαρτίου, με την απονομή των βραβείων διαγωνισμού καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ για την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση διαρροών στο δίκτυο και προστασία από την άσκοπη σπατάλη νερού.


Πηγή