Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Επόμενο βήμα στην κανονικότητα, το άνοιγμα των δημοτικών

Επόμενο βήμα στην κανονικότητα, το άνοιγμα των δημοτικών

Μετά την ομαλή επιστροφή στα θρανία των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου, πλησιάζει η ώρα να ξεκινήσουν μαθήματα και τα παιδιά του Δημοτικού

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και συνεργατών του πρωθυπουργού και αφού είχε πλέον στα χέρια του τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που συνεδρίασε στις έξι το απόγευμα.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπροσώπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:

  • οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
  • οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
  • οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Στην ενημέρωση σήμερα των πολιτικών συντακτών από τον κ.Πέτσα, στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει μάλιστα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, καθώς οι τελευταίοι υπάγονται στους δήμους και άρα στο Εσωτερικών και όχι στο Παιδείας.

Με την επιστροφή και των παιδιών του δημοτικού στα σχολεία, ανοίγεται ο δρόμος για να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι γονείς στην εργασία τους.

Εξάλλου όταν τελειώσει η σχολική χρονιά, οι άδειες ειδικού σκοπού θα σταματούσαν. Από την κυβέρνηση πάντως εστιάζουν ιδίως στο ότι η εισήγηση της επιτροπής ήταν ομόφωνα θετική για την επιστροφή των μαθητών του δημοτικού και των νηπίων στα θρανία. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της επιτροπής, είχε δείξει προς αυτή την κατεύθυνση, επικαλούμενος και επιδημιολογικούς, αλλά και ψυχολογικούς λόγους.

«Έχουμε πει πολλές φορές, ότι είναι προς το καλό των μαθητών να ακολουθούν την κανονικότητα. Και η κανονικότητα για τους μαθητές είναι να πηγαίνουν στο σχολείο τους. Γιατί αυτό συνεπάγεται πάρα πολύ θετικά πράγματα και για την κοινωνικοποίηση τους και για τη ψυχική και πνευματική τους υγεία, αλλά και για την αποτροπή κοινωνικών ανισοτήτων», ανέφερε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, το πρωί της περασμένης Πέμπτης.

Ενώ χθες δήλωσε (Σκάι) πως τα παιδιά του δημοτικού δεν μπορεί να είναι έξι μήνες μακριά από τα σχολεία, καθώς και ότι η σταδιακή, με προσοχή, με κανόνες, επιστροφή τους στη σχολική διαδικασία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Τους κανόνες θα παρουσιάσει σήμερα στο πλαίσιο του briefing η κ. Κεραμέως. Βεβαίως τα παιδιά του δημοτικού δεν είναι εύκολο να τηρήσουν αποστάσεις και κανόνες υγιεινής.

Ωστόσο θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα προφύλαξης.

Οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες εξάλλου δείχνουν ότι τα μικρότερα παιδιά τελικά δεν είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, όπως φοβόταν οι επιστήμονες αρχικά, αλλά δεν προσβάλλονται εύκολα από τον κορονοϊό λόγω μικρότερης ανάπτυξης των βλεννογόνων της μύτης.


Πηγή