Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Εργαζόμενοι του Τραμπ εξηγούν γιατί θα ψηφίσουν κατά του αφεντικού τους

Τα πορτραίτα ανθρώπων που αν και εργάζονται για λογαριασμό του Τραμπ, θα ψηφίσουν την αντίπαλο του εργοδότη τους, Χίλαρι Κλίντον, στις αμερικανικές προεδρικές, φιλοξενεί το CNN.

Η πρώτη είναι η Celia Vargas, η οποία πέρασε το 1981 τα σύνορα του Μεξικού μέσα σε μια καρότσα φορτηγού και βρέθηκε στις ΗΠΑ. Η γυναίκα κατάγεται τη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα της, το Ελ Σαλβαδόρ. Για χρόνια, ζούσε στη χώρα παράνομα πριν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, υπογράψει νόμο το 1986 που θα έδινε στην ίδια και σε εκατομμύρια άλλους σαν κι εκείνη, αμνηστία.

Σήμερα, εργάζεται σε ένα από τα ξενοδοχεία του Ντόναλντ Τραμπ στο Λας Βέγκας. Αλλά αν και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, είναι ο εργοδότης της, δε πρόκειται να τον ψηφίσει. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη μιας και οι κορώνες του Τραμπ κατά των μεταναστών, λειτουργούν αποθαρρυντικά για τους αλλοδαπούς εργαζόμενούς του. Πολλοί από τους ανθρώπους που ο ίδιος περιφρονεί και χλευάζει, καθαρίζουν τα δωμάτια του ξενοδοχείου του. «Θα ψηφίσω την Χίλαρι Κλίντον όπως θα κάνει και η οικογένειά μου», λέει η Vargas η οποία ήταν 23 ετών όταν έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Παλεύει για τους νέους ανθρώπους, για τους ονειροπόλους…», συμπληρώνει.

Η Celia Vargas

Ένας από τους 200 συναδέλφους της Vargas, στο Trump International Hotel Las Vegas, είναι και ο Jeffrey Wise ο οποίος εργάζεται στο ξενοδοχείο για τουλάχιστον 30 χρόνια. Εκτός από το ξενοδοχείο, ο άντρας έχει και δεύτερη δουλειά για την οποία όπως λέει λαμβάνει 3 δολάρια την ώρα περισσότερα απ’ όσα του δίνει ο Τραμπ και επιπλέον μια σειρά από προνόμια που ο δισεκατομμυριούχος δεν προσφέρει.

«Ακούμε συνέχεια τη φράση “Ας κάνουμε και πάλι σπουδαία την Αμερική”. Αν θέλεις να κάνεις σπουδαία την Αμερική ξεκίνα από τη βάση, τους εργάτες», δηλώνει ο ίδιος.

Το συνδικάτο των εργαζομένων στον τομέα εστίασης στη Νεβάδα, έχει πάνω από 50.000 μέλη. Ωστόσο, το ξενοδοχείο του Τραμπ είναι ένα από τα λίγα στο Λας Βέγκας που δεν έχει υπογράψει συμβάσεις με τους εργαζομένους. Τον περασμένο μήνα, το συνδικάτο προώθησε μια καμπάνια κατά την οποία καλούσε σε μποϊκοτάζ κατά των επιχειρήσεων του Ντόναλντ Τραμπ.

trworkers2
Ο Jeffrey Wise

Οπαδός της Χίλαρι Κλίντον δηλώνει και η Carmen Llarul, μια ακόμα υπάλληλος του Τραμπ. Η Llarul έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η γυναίκα δείχνει με περηφάνια στο δημοσιογράφο του CNN το μήνυμα της 20χρονης εγγονής της, Olivia, η οποία βρίσκεται με δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ιαπωνία. Η κόρη της επίσης υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις και όπως λέει ο Τραμπ δεν εκτιμά το πόσοι μετανάστες και οι οικογένειές αυτών, συνεισφέρουν στην αμερικανική κοινωνία. «Αυτά τα χέρια καθαρίζουν τα δωμάτια κάθε μέρα για λογαριασμό του κ. Τραμπ προκειμένου αυτός να είναι πλούσιος», λέει και δείχνει τα χέρια της. «Πρέπει να μας ακούσει, εμάς τους μετανάστες, τους εργάτες, γιατί έχει πολλά να μάθει από εμάς».

trworkers1
Η Carmen Llarul

Πηγή