Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ερντογάν: Οι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν αποχωρήσει από τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία

«Κατηγορώ» στους Κούρδους ότι δεν έχουν αποσυρθεί από τη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, παρά τις συμφωνίες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, απεύθυνε μέσω δήλωσής του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία συνήψε δύο ξεχωριστές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την απόσυρση της YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, από την «ασφαλή ζώνη» που σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει στη βορειοανατολική Συρία. Μολονότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν δηλώσει ότι η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έχει αποσυρθεί από εκεί, ο Ερντογάν σημείωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Μιλώντας σε βουλευτές του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας διευκρίνισε ότι Κούρδοι μαχητές παραμένουν στο Τελ Ριφάατ, την Μάνμπιτζ και στο ανατολικό τμήμα της Ρας αλ Αΐν, που αποτελούσαν στόχο της πρόσφατης επιχείρησης. Επίσης, σημείωσε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να τηρεί τις συμφωνίες που συνήψε με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία όσο και εκείνες τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Αργότερα, ο Ερντογάν μίλησε σε δημοσιογράφους στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι δυνάμεις των ΗΠΑ εξακολουθούν να κάνουν κοινές περιπολίες με τους Κούρδους μαχητές της YPG μέσα στη μεθοριακή ζώνη των 30 χιλιομέτρων, ενώ η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον είχαν συμφωνήσει την απόσυρση των δυνάμεων της YPG από αυτήν.

«Πώς να εξηγήσουμε ότι η Αμερική κάνει περιπολίες με τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή αυτή, μολονότι πήραν την απόφαση να αποσυρθούν; Αυτό δεν ήταν στην συμφωνία μας», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, δήλωσε, ότι θα αποφασίσει αν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσινγκτον, όπως προγραμματίζεται αυτόν τον μήνα, αφού μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς.

Η στρατιωτική επιχείρηση έκανε πιο δημοφιλή τον Ερντογάν

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση του Metropoll που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Άγκυρα δείχνει ότι αυξήθηκε η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου τον περασμένο μήνα, οπότε η Άγκυρα εξαπέλυσε την στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία για να απομακρύνει την κουρδική πολιτοφυλακή από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορά της.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξήθηκε κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο σε 48%, δείχνει η δημοσκόπηση αυτή. Το νούμερο αυτό είναι το υψηλότερο που επιτυγχάνει ο Τούρκος πρόεδρος έπειτα από αυτό που είχε λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2018, οι οποίες έγιναν πριν να ξεσπάσει η περσινή κρίση της τουρκικής λίρας.

Επίσης, το ποσοστό των Τούρκων που αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο μειώθηκε κατά 9,3 μονάδες σε 33,7%, το οποίο είναι το χαμηλότερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Περίπου το 18% των ερωτηθέντων δεν απάντησε στην ερώτηση της δημοσκόπησης ή δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Από την κορύφωση της περσινής κρίσης, όταν η τουρκική λίρα έχασε το 30% της αξίας της, η υποστήριξη στο πρόσωπο του Ερντογάν έφθινε όσο αυξανόταν ο πληθωρισμός και η ανεργία και η οικονομία της χώρας βυθιζόταν σε ύφεση.

Πέραν της κυβέρνησης, και οι περισσότεροι Τούρκοι θεωρούν την YPG τρομοκρατική οργάνωση και επέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία.

Τα τέσσερα από τα πέντε πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου υποστήριξαν την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία. Αυτό που αντιτάχθηκε ήταν το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο σημείωσε ότι η τουρκική επιχείρηση έχει στόχο να ενισχύσει την φθίνουσα υποστήριξη προς τον Ερντογάν και το Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Τουρκία εξαπέλυσε την στρατιωτική της επιχείρηση στις 9 Οκτωβρίου, κάποιες ημέρες μετά την αιφνίδια απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν. Η τουρκική αυτή επιχείρηση καταδικάστηκε διεθνώς, ωστόσο δεν φάνηκε να πτοεί την πολιτική ηγεσία των γειτόνων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή