Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Ερντογάν ο τιμωρός: Αμείλικτος με όσους «βγάζουν λαθραία» δολάρια έξω από την Τουρκία

Ερντογάν ο τιμωρός: Αμείλικτος με όσους «βγάζουν λαθραία» δολάρια έξω από την Τουρκία

Λάβρος ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας για τα φαινόμενα εξαγωγής ξένου νομίσματος από τη χώρα του, σε μία στιγμή που η οικονομία κλυδωνίζεται και η λίρα βρίσκεται σε πτώση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα είναι αμείλικτος εναντίον οποιουδήποτε βγάζει λαθραία στο εξωτερικό συνάλλαγμα, σε σχόλιο που έκανε τη Δευτέρα σχετικά με τις ξένες τράπεζες που σταμάτησαν ή ελαχιστοποίησαν τις συναλλαγές σε τουρκική λίρα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ακολουθούν τη μείωση από την BNP Paribas SA των συναλλαγών της σε τουρκική αγορά λίρας μετά από περιορισμούς των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η Clearstream Banking και η Euroclear Bank ανέστειλαν από χτες τις συναλλαγές σε τουρκικές λίρες μέσω μιας κοινής πλατφόρμας ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η Τουρκία περιορίζοντας την πρόσβαση στη ρευστότητα μετά την νομισματική κρίση το 2018 κατέστησε όλο και πιο δύσκολο στους ξένους επενδυτές να στοιχηματίσουν εναντίον της λίρας. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ξένοι παράγοντες επιδιώκουν να υπονομεύσουν την οικονομία της Τουρκίας.

«Έχουμε αποτρέψει την επίθεση στη χώρα μας μέσω ξένων νομισμάτων», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικά σχόλια μετά τη διαδικτυακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη υπό την προεδρία του. «Ποτέ δεν θα δείξουμε έλεος σε όσους βγάζουν έξω από τη χώρα ξένο νόμισμα».

Η τουρκική λίρα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 7,26 μονάδων ανά δολάριο στις 7 Μαΐου. Σήμερα διαπραγματεύονταν στα 6,89 ανά δολάριο.


Πηγή