Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για το «μη υγιές» γερμανικό πλεόνασμα

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κομισιόν για το υπερβολικά υψηλό γερμανικό πλεόνασμα, το οποίο συμβάλλει στην όξυνση των μακροοικονομικών ανισορροπιών εντός της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 φτάνει τα 23,7 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση τέτοιου είδους ανισορροπιών, που φέρνουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, είναι προτεραιότητα για τη Κομισιόν, τα αποτελέσματα παραμένουν έως και σήμερα εξαιρετικά φτωχά.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής τονίζει ότι ο ίδιος ο Αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε το ύψος του γερμανικού πλεονάσματος «μη υγιές» και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «να ενδυναμώσει σημαντικά την εσωτερική κατανάλωση και τις επενδύσεις». Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητάει τέλος από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες «ώστε να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες», καθώς και πληροφορίες αναφορικά με τις πολιτικές που σχεδιάζονται, ώστε το λεγόμενο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» να γίνει επιτέλους και «Σύμφωνο Ανάπτυξης» με ιδιαίτερη μέριμνα για κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα.


Πηγή