Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ευάλωτη χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s την κυπριακή οικονομία

Ιδιαίτερα ευάλωτη στον κίνδυνο εκδήλωσης γεγονότων χαρακτηρίζει την κυπριακή οικονομία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει ο τραπεζικός τομέας, σε σχέση με τα πολύ ψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και των τραπεζικών ισολογισμών έχει ενισχυθεί μέσω των αυξημένων κεφαλαιακών αποθεμάτων, της πώλησης δραστηριοτήτων στο εξωτερικών και της βελτίωσης του προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών.

Στην ετήσια έκθεσή για την Κύπρο, ο διεθνής οίκος διατηρεί τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα στη βαθμίδα Ba3, από τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της οικονομίας, η οποία χρειάζεται άλλες τρεις αναβαθμίσεις για να εισέλθει σε επενδυτική βαθμίδα.

Η αντιπρόεδρος της Moody’s και συντάκτης της έκθεσης Σάρα Κάρλσον δήλωσε ωστόσο ότι η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές και διατηρεί ένα απόθεμα ρευστών, που θα βοηθήσουν στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της επόμενης χρονιάς.

Ανέφερε επίσης ότι η αναπτυξιακή δυναμική της Κύπρου, σε συνδυασμό με τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, συνέβαλε το 2016 στη μείωση του δείκτη χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2008, προσθέτοντας ότι η μείωση αυτή αναμένεται να φτάσει κοντά στο 100% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

localStorage.clear();


Πηγή