Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Κοινή δήλωση Καϊλή-Αρένα για την απελευθέρωση της πριγκίπισσας Μπασμά

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή και η επικεφαλής της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαρία Αρένα, προέβησαν σε κοινή δήλωση για την απελευθέρωση της πριγκίπισσας Μπασμά, η οποία κρατείτο για 3 χρόνια χωρίς κατηγορίες στη Σαουδική Αραβία.

Η 57χρονη πριγκίπισσα Μπασμά μπιντ Σαούντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ένθερμη επικρίτρια του ξαδέλφου της, ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφέθηκε ελεύθερη όπως και η κόρη της, Σουχούντ Αλ Σαρίφ, πρν ένα μήνα περίπου.

Γι’ αυτήν την εξέλιξη οι δύο ευρωβουλευτές σημειώνουν:

«Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της πριγκίπισσας
Μπασμά μπιντ Σαούντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και της κόρης της Σουχούντ Αλ Σαρίφ μετά από τρία χρόνια κράτησης χωρίς καμία κατηγορία και τη δέουσα νομική διαδικασία. Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άκουσε επιτέλους τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της φωνής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλούμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να διασφαλίσουν ότι τόσο η πριγκίπισσα Μπασμά όσο και η κόρη της λαμβάνουν επαρκή ιατρική φροντίδα και υποστήριξη. Οι αξιέπαινες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει και αυτές, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι θετικές ενδείξεις οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν, οδηγώντας στο τέλος της αυθαίρετης κράτησης για όλους τους κρατούμενους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει έτοιμο να συνεχίσει τον πολιτικό διάλογο με τους Σαουδάραβες ομολόγοός του με σκοπό την προώθηση, την προστασία και την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στη Σαουδική Αραβία».


Πηγή