Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Στις 19:00 η τελετή μνήμης στον Νταβίντ Σασόλι- Παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης | ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αποχαιρετά τον πρόεδρο, Νταβίντ Σασόλι, παρουσία και του Κυριάκου Μηρτσοτάκη

Ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο προέδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην ευρωβουλευτής Ενρίκο Λέττα καθώς και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να πάρουν τον λόγο κατά τη διάρκεια της τελετής, στην αίθουσα της ολομέλειας.

Παρών και ο Έλληνας Πρωθυποργός

Παρόντες στην τελετή θα είναι και ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα παρευρεθούν, επίσης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, του Λουξεμβούργου Ξαβιές Μπέτελ, η πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, Αννίτα Δημητρίου και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Με την απρουσία τους θα τιμήσουν τον εκλιπόντα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κόνε Λένερτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ καθώς και η οικογένεια του Προέδρου Σασόλι, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου και των παιδιών του.

Ο Σασόλι υπήρξε ευρωβουλευτής από το 2009 και εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2019, για το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη στις 11 Ιανουαρίου, ύστερα από πολυήμερη νοσηλείας με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μετά από την έκθεση της σωρού του σε λαϊκό προσκύνημα την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου και την συγκινητική τελετή της Παρασκευής, στη Ρώμη, έφτασε η ώρα για το Ευρωκοινοβούλιο να τιμήσει την μήμη του, το χώρο και θεσμό που με συνέπεια υπηρέτησε ο Νταβίντ Σασόλι τα τελευταία χρόνια.

Την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου θα πραμγατοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου στο θεσμό, με 4 υποψήφιους, μέχρι στιγμής να διαγωνίζονται για την πρεδρία

Το βίντεο που ετοίμασε το Ευρωκοιβούλιο για την ολομέλεια


Πηγή