Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Ευχήθηκα στον Τσίπρα να μην κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν θα τηρούσε τις υποσχέσεις του»

Ο Γερμανός, πρώην πλέον, υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» υποστήριξε πως ο ίδιος δεν τασσόταν υπέρ του Grexit, διευκρινίζοντας ότι την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε τους όρους και προκήρυξε εκλογές, όλοι σχεδόν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρούσαν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να κάνει ένα «time out» με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Το σχόλιο του πάντως για τις προεκλογικές αναγγελίες του Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές του 2015 είναι χαρακτηριστικό: «Του ευχήθηκα για το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις»

Και στη συνέχεια πρόσθεσε «Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε και έτσι προκήρυξε νέες εκλογές και έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται. Το τίμημα, ωστόσο, που κατέβαλε η Ελλάδα εκείνο το μισό χρόνο ήταν η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας κατά του Σαμαρά».

Για να σχολιάσει επίσης πως «προεκλογικά ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί φόρο στους εφοπλιστές. Αντ’ αυτού είδαμε μείωση των συντάξεων των μικροσυνταξιούχων. Αυτό δεν το αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση αλλά η ελληνική»

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στην σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη: «Αυτά που λέει ο συνάδελφος Βαρουφάκης απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους. Με όλους τους υπόλοιπους υπουργούς οικονομικών είχα άψογη συνεργασία».

Τέλος ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως «ό,τι υπέστη ο ελληνικός λαός απορρέει από προβλήματα που έχουν τα αίτιά στην Ελλάδα και όχι από αποφάσεις που ελήφθησαν από άλλους. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς στο λαό γιατί είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις». Για να σχολιάσει επίσης πως «προεκλογικά ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί φόρο στους εφοπλιστές. Αντ’ αυτού είδαμε μείωση των συντάξεων των μικροσυνταξιούχων. Αυτό δεν το αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση αλλά η ελληνική»

localStorage.clear();


Πηγή