Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

«Εφικτή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»

Η συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν αφορά μόνο το πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, αλλά και το βασικό ζήτημα της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει σε άρθρο της η  Handelsblatt.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, «και σε αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να υπάρξει λύση» υπό τον όρο το ΔΝΤ να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Το καθοριστικό σημείο θα είναι πλέον εάν και σε ποια νούμερα (σ.σ. σε σχέση με την απαιτούμενη ελάφρυνση χρέους) θα μπορέσουν να συμφωνήσουν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι», σημειώνει η εφημερίδα, που υπογραμμίζει ότι «είναι σαφές ότι εντείνεται η πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση. Διότι όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και άλλα κράτη της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, καθώς και η ΕΕ ζητούν να μειωθεί το βάρος του χρέους της Ελλάδας». Η HB παρατηρεί ότι «μέχρι στιγμής ο Σολτς δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για το πώς σκοπεύει να χειριστεί το πρόβλημα χρέους της Αθήνας. Ωστόσο, τελευταία τόνισε ότι θέλει να προσεγγίσει αυτά τα ζητήματα με περισσότερο πραγματισμό από τον προκάτοχό του. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αντισταθεί πλήρως σε μέτρα ελάφρυνσης χρέους, σύμφωνα με την προσδοκία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Και σε επίπεδο ομάδων εργασίας οι Γερμανοί δεν φέρονται να έχουν μέχρι στιγμής δώσει δείγματα σοβαρής αντίστασης ενάντια στα σχέδια του ESM και της Γαλλίας».

Η HB επαναλαμβάνει την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης για εξέταση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος που εκπνέει το καλοκαίρι. «Ακόμη κι αν με αυτό η καγκελαρία προβάλλει την άποψη ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί πριν το καλοκαίρι, η καθοριστική φάση έχει ξεκινήσει προ πολλού. Η Αθήνα δεν βρισκόταν ποτέ πιο κοντά σε ελάφρυνση χρέους όσο σήμερα», καταλήγει η εφημερίδα, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει η deutsche welle.

localStorage.clear();


Πηγή